Sök

"Det är ett jättestort problem"

Kingspelbranschenprogrammering

Breakit

Breakit

Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson och organisationen Dataspelsbranschens Johanna Nylander en av många som reagerat på Breakits granskning av grabbigheten i den svenska techbranschen.
”Det är ett jättestort problem”, säger Johanna Nylander.

Inte en enda av Sveriges största techbolag har en kvinna på vd-posten - och i styrelserna är nio av tio män.

Den genomgången skapade igår stor uppmärksam på sociala medier.

”Viktig granskning”, twittrade bland annat den tidigare demokratiministern Birgitta Ohlsson och fick medhåll från sin kollega i riksdagen Mathias Sundin:

”Bra granskning!”.

Spelbranschen är en sektor av den svenska techbranschen där andelen kvinnor är väldigt låg. Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen, är kritisk mot den låga andelen.

”Att kvinnor inte söker sig till spelbranschen eller att kvinnorna inte kan ta sig fram i karriären som sina manliga kollegor är ett jättestort problem.”

LÄS MER: Så grabbig är branschen - undersökning

Spelbolaget King var ett av de företag som i Breakits granskning inte har en enda kvinna i sin styrelse. Ändå menar Johanna Nylander att just King varit duktiga på att locka till sig kvinnliga programmerare.

”Spelbranschen är medveten om att det finns en brist på jämställdhet och man vill locka till sig fler kvinnor. King har varit bra på att jobba med jämställdhet och har nog fler kvinnliga spelutvecklarna än genomsnittet. Men det tar tid.”

LÄS MER: "Pinsamt för techindustrin"

Fler tjejer måste uppmuntras att spela spel i tidig ålder för att senare bli intresserad av spelutveckling menar Johanna Nylander.

”Det speglar hela it-världen att tjejer och kvinnor inte uppmuntrats att söka sig till spel och teknik.”

I dagsläget är bara omkring 16 procent av de som arbetar i spelbranschen kvinnor. Ändå ökade antalet med 38 procent förra året.

”Men det går ändå åt rätt håll. Totalt jobbar 400 kvinnor i spelbranschen och så många har vi aldrig varit.”

Dataspelbranschen har i två år arbetat med projektet diversi.nu som ska hjälpa spelföretag att arbeta med jämställdhet.

Men Johanna Nylander menar att även politiker borde fundera på varför så få kvinnor startar företag. Hon pekar på frågor som socialförsäkringssystemet, vem som får riskkapital och att införa programmering i skolan.

”Det finns en kultur som premierar män som startar företag.”

I slutet av förra året inträffade den så kallade gamergate-skandalen. Den innebar att kvinnliga spelare och spelutvecklare som ifrågasatte sexismen inom spelvärlden fick utstå allvarliga hot och trakasserier.

”Det skulle vara tragiskt om gamergate-trollen vinner och får kvinnor att sluta göra spel. Om det finns något gott med gamergate är det att fler fått upp ögonen för sexismen i branschen. Så det finns hopp.”

Tove Mellgren

Läs mer