Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Inkubatorn ligger bakom Airbnb och Stripe – satsar på första vapenbolaget

Artikel bild

De röda linjerna faller. Nu har Silicon Valley-veteranen Y Combinator för första gången investerat i en vapentillverkare.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Vi känner Y Combinator som inkubatorn bakom flera av vår tids stora startupbolag, Airbnb, Stripe och Coinbase. Som investerare har Y Combinator också gått in i svenska satsningar som AI-bolaget Leya

Men nu har Y Combinator gått in i en helt annan bransch, en sektor som den tidigare gett kalla handen. Det handlar om vapenbranschen och Ares Industries, ett helt nytt företag som pitchar ”kryssningsmissiler till kapad kostnad”, skriver Financial Times

På hemsidan där grundarduon presenteras, Alex Tseng och Devan Plantamura, består Alex Tsengs biografi av en enda mening: ”Missiler är coolt”.

Varför då detta skifte mot vapenbranschen för Y Combinator? Jo, i samband med att krigen rasar både i Europa och i Mellanöstern så har många techinvesterare släppt flera av sina tidigare röda linjer mot vapenindustrin, skriver FT. 

Det handlar också om att det dykt upp många startupbolag som befinner sig i gränslandet till vapenindustrin, inom det som kommit att kallas ”defence tech”. Bolag som har en chans på en skärva av Pentagons årliga budget på runt 8 000 miljarder kronor. 

Y Combinators partner Jared Friedman säger dock att det inte handlar om några röda linjer som upphört.

”Varför nu? Det handlar inte om att vi inte skulle finansierat det här tidigare, bara att det är första gången som ett så här bra bolag ansökt.”

Breakit har givetvis också djupdykt i defence tech och kartlagt 18 lovade startup-bolag i branschen, läs här

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer