Sök ikon

Regeringen utreder riskkapitalskatt i det tysta – ”Beställningsjobb från branschen”

Artikel bild
Elisabeth Svantesson. Foto: TT

Skatteverket har nagelfarit riskkapitalisterna som krävs på miljardbelopp. En del har hotat med landsflykt om de kommer att skattas högre.

Striden om "carried interest” har pågått i över ett decennium. Men nu kanske den närmar sig ett slut. Regeringen har nämligen i hemlighet tillsatt en snabbutredning av frågan.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

I vintras stod det klart att Skatteverket gått på offensiven och upptaxerat flera kända riskkapitalister, varav en är EQT:s Conni Jonsson. Totalt handlar det om 70 riskkapitalister som krävs på 1,6 miljarder kronor. 

Offensiven var kulmen på ett över 15 år långt bråk om hur riskkapitalisternas bonusar ska beskattas, som inkomst av tjänst eller inkomst av kapital. Skatteverket har ändrat sig och ser nu bonusar som inkomst av tjänst, vilka beskattas högre. Det har fått Nordic Capital att hota med en Spanien-flytt och EQT att överväga att byta hemadress till London. 

Läs mer om konflikten och debatten som rasat kring riskkapitalisterna här

Det senaste är att regeringen är på väg att sätta ner foten i den infekterade frågan. 

Regeringen har nämligen i det dolda, utan att ett pressmeddelande skickats, tillsatt en utredning, skriver SvD. Domaren Roger Gavelin ska leda utredningen och han ska på mindre än ett halvår komma med förslag på hur bonusen, så kallad carried interest, ska beskattas. 

”Allt är i tidigt skede än så länge, men vi har börjat och jag är medveten om att det är en kort utredningstid”, säger han till SvD.

Direktiven från regeringen är att utreda om det finns en möjlighet att ha en beskattning ”som motsvarar den som gäller inkomster från innehav av kvalificerade andelar i fåmansbolag”. 

Alltså det som riskkapitalbranschen efterlyst. Den tolkningen gör också skatterättsprofessorn Mats Tjernberg

”Så som direktivet är formulerat måste det ses som en beställning från riskkapitalbranschen”, kommenterar han. 

SvD har sökt finansminister Elisabeth Svantesson (M) men hon har avböjt att kommentera i nuläget. 

Hennes moderata företrädare Anders Borg tillsatte en liknande utredning 2012 men den väckte ont blod – både i oppositionen och näringslivet – och förslaget drogs tillbaka, skriver SvD.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer