Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Ville styra staden med ChatGPT — så gick det

Artikel bild

Han ville vara en politisk marionett åt AI. Det ville inte folket.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Den här nyheten kan sorteras in i kategorien udda och knasigt från världen. Men det finns om man också vill en allvarlig underton och den stora frågan i vår tid: Hur mycket makt bör AI få?

Det handlar om en borgmästarkandidat i Cheyenne i den amerikanska delstaten Wyoming, 42-årige Victor Miller. Han har gått till val med löftet till de 65.000 invånarna att om han skulle väljas så skulle han bara tjäna Open AI:s språkmodell ChatGPT, skriver Fortune. Det vill säga att han skulle rådfråga och göra exakt så som chatbotten föreslog. Han kallade sig själv en ”köttavatar” till AI.

Det kan vara så att Victor Millers visioner bara är väldigt före sin tid. Hur som helst så blev han inte vald och förlorade med enorm marginal. 

VIC, som borgmästar–AI:n han byggde kallades, förlorade också tillgång till ChatGPT i juni. En talesperson för Open AI sa att Victor Miller bröt mot bolagets villkor. Det stoppade visserligen inte herren i fråga som bara byggde ett nytt program på samma service, Vic 2.0.

”Open AI har tvingat mig att bli en frihetskämpe”, sa han då med tillägget att Sam Altman ännu inte upptäckt honom ”i de mörka korridorerna som utgör OpenA1”. 

Ingen AI-borgmästare ännu, alltså.  

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer