Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Techpolarna Zuckerberg och Ek vädjar: ”Ni borde omfamna AI!”

Artikel bild
Daniel Ek och Mark Zuckerberg efterlyser tydligare regler och mer öppna armar från EU:s håll. Foto:TT/Montage

Europa är för upptaget med att reglera och ägnar för lite tid åt att omfamna AI. Det skriver techmiljardärerna och vännerna Mark Zuckerberg och Daniel Ek i en gemensam krönika i The Economist.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Vi befinner oss i ett helt avgörande historiskt skede när det kommer till teknologi. Det skriver Meta-grundaren Mark Zuckerberg i en gemensam krönika med svenska Spotify-grundaren Daniel Ek i The Economist. Techtungviktarna syftar på AI och dess potential att förändra världen. De listar fördelarna som de ser dem: Öka mänsklig produktivitet, accelerera vetenskapliga framgångar och tillföra tusentals miljarder dollar till den globala ekonomin. 

AI med öppen källkod, det vill säga där alla har möjlighet att se och förändra AI-algoritmerna, är framtiden, menar entreprenörerna. 

Men! Mark Zuckerberg och Daniel Ek ser hinder på vägen. Regionala hinder. EU om vi ska vara ärliga och dess regleringar på området – som Ek och Zuckerberg kallar ”fragmenterade”, ”överlappande” och ”inkonsekventa”.

De skriver att Spotify är en europeisk framgångssaga men att bolaget tyvärr är ett av väldigt få.

”Att reglera mot faror är viktigt men att förekomma teoretiska faror i en alldeles ny teknologi som AI med öppen källkod kommer att hämma innovation. Europas riskaversion och komplexa regleringar riskerar att hindra unionen från att kapitalisera på stora chansningar som kan förvandlas till stora vinster”, skriver duon. 

Mark Zuckerberg varnar att Metas AI-modell riskerar att inte kunna släppas i Europa och att det kommer att drabba bolag som inte kan använda sig av den. 

Lagar byggda för att öka Europas konkurrenskraft verkar ha motsatt effekt, skriver Zuckerberg och Ek. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer