Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Vann tvist om 50 miljarder – nu är techmiljardären försvunnen och kollegan död

Artikel bild
Mike Lynch, tidigare vd på Autonomy. Foto: TT

Techmiljardären vann tvist om 50 miljarder – sen sjönk hans lyxbåt

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

När rapporterna om att Mike Lynch lyxiga segelbåt Bayesian sjunkit utanför Sicilien innebar det slutet på ett liv som techentreprenör som sett både upp och nedgångar. 

2011 sålde han sin startup Autonomy för 11 miljarder dollar, motsvarande över 110 miljarder kronor. Det var då den största tech-affären någonsin i Europa.

Men det var också början på en över ett decennium lång rättslig kamp mellan ledningen på Autonomy och köparen Hewlett Packard.

Den amerikanska jätten anklagade Autonomy för att ha friserat försäljningssiffrorna innan köpet. Hewlett Packard menade bland annat att Autonomy hade betalat kunder för att köpa deras tjänster och därför kunde visa upp betydligt högre försäljningssiffror än vad de egentligen hade. Bara ett år efter köpet skrev Hewlett Packard ned värdet på Autonomy till hälften.

Tvisten utvecklade sig till en personlig vendetta mellan Lynch och Hewlett Packard-bossen Meg Whitman där Lynch anklagade henne för att driva rättsprocessen för att maskera sina egna misstag. 

Trots att Hewlett Packard lyckades få den tidigare finanschefen på Autonomy, Sushovan Hussain, dömd för bedrägeri och att de faktiskt vann ett civilrättsligt mål mot Lynch 2019 gick techentreprenören vinnande ur striden.

Efter att ha utlämnats till USA och tvingats att sitta i husarrest i San Francisco friades han i juni i år av en jury för alla misstankar. 

Det var för att fira att segern i rätten som han befann sig på den lyxiga segelbåten, som officiellt ägs av hans fru, utanför Sicilien tidigare i veckan. Tillsammans med sin familj och några av hans advokater hade de ankrat när ovädret plötsligt dök upp. 

Vad som egentligen hände är fortfarande oklart men enligt den italienska kustbevakningen ska skeppet ha hamnat i något som liknar en tornado. Eftersom skeppet hade en mast på nästan 72 meter kunde vinden fånga den och båten kapsejsade.

Av skeppets 22 passagerare kunde 15 personer räddas, medan sju personer, bland dem Mike Lynch och hans dotter fortfarande saknas. En person har hittats död. 

“Vi säger aldrig aldrig”, säger Vincenzo Zagarola, talesperson för den italienska kustbevakningen.

“Men allteftersom tiden går är chansen att de är levande inuti skrovet, om de är där minimala.”

Samma dag som olyckan på lyxyachten avled en annan av de åtalade personerna i Autonomy-fallet. 

Stephen Chamberlain som varit vice finanschef på bolaget, och även han friades av rätten, blev påkörd under en löprunda i Cambridgeshire i England. 

Han avled senare på sjukhus.

 

Läs mer