Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Genombrott för Neonode – vinner viktig delseger och aktien rusar

Artikel bild

Ett svenskt techbolag befinner sig mitt i en mångårig kamp mot inte bara en Goliat – utan flera. Neonode har nämligen stämt Apple och Samsung för användningen av svepteknik i smartphones – en uppfinning som två svenska barndomsvänner står bakom. Nu ser de ut att ha fått ett genombrott.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det svenska techbolaget Neonode, grundat av Thomas Eriksson och Magnus Goertz, är börsnoterade i USA med en stor svensk fanclub (10.000 ägare på Avanza). Uppfinnarduon ligger bakom den sveptekniken som idag finns i stort sett varje smartphone.

Bolaget – som grundarna lämnat sedan en tid tillbaka –  befinner sig sedan 2020 i en stämningsprocess mot jättarna Samsung och Apple för patentintrång gällande just denna tekniken – en rättstvist som skulle kunna vara värd 50 miljarder dollar (motsvarande drygt 500 miljarder svenska kronor). Rättegången sker i Texas och drivs av patentspecialisterna Aequitas Technologies.

Nu verkar Neonode ha nått ett genombrott i den mångåriga tvisten. Bolaget har i alla fall fått ännu en livlina. En appellationsdomstol i USA har upphävt Texas-domstolens beslut att ogiltigförklara Neonodes första patentanspråk mot Samsung. Det betyder att fallet är på banan igen. 

Beslutet fick Neonodes aktie att rusa på den amerikanska börsen, upp över 30 procent på en dag. Bolaget som drivs av vd:n Fredrik Nihlén har i skrivande stund ett marknadsvärde på runt en halv miljard kronor. 

Apple köpte undercover

Breakit har berättat historien om Neonode förut, då i samband med att podcastdokumentären “Mijardpatentet” släpptes på Spotify. 

Thomas Eriksson och Magnus Goertz började skissa på sin första telefon Neonode N1 i början av 2000-talet. 20.000 ställde sig på väntelistan och målgruppen var ung. 

Alla visste att bolaget som knäckte nästa stora teknikgrej skulle bli vinnare. Därför kunde inte Neonode vara alltför öppna med sin innovation.

“Här fanns ett gyllene tillfälle att bryta sig in. Mobiltelefonen då var en knapptelefon med liten display. För oss handlade det om att få in internet, och då behövde man större skärm. Man skulle kunna använda den med bara en hand”, berättar Magnus Goertz i Miljardpatentet.

Vid den här tidpunkten var inte ens Apple och Steve Jobs med i leken. De tillverkade datorer och bärbara musikspelare – iPods.

Neonode presenterade sin nya teknik under en mässa i Tyskland. Mobiltillverkare från hela världen flockades runt deras monter. Neonode förstod att de andra teknikbolagen skulle komma att härma och tog patent på två uppfinningar – svepteknik och optisk touch.

Det dröjde inte länge förrän Samsung intresserade sig för tekniken. Och Apple köpte en telefon undercover.

Läs mer om Neonode här.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet. 

 

Läs mer