Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Northvolt skär ner – här är anläggningen som tvingas stänga

Artikel bild

Svenska batterijätten lägger ner utvecklingen i San Francisco. Verksamheten slås samman med labbet i Västerås och alla anställda uppmanas söka nya jobb på moderbolaget.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

I natt, svensk tid, meddelade batterijätten Northvolt att bolaget flyttar sin utveckling av nästa generation litiumbatterier från Kalifornien i USA till Northvolts labb i Västerås. 

Flytten är “ett strategiskt steg för att konsolidera forskningen och utvecklingen med industriproduktionen”, heter det. I pressmeddelandet hänvisar Northvolt både till infrastrukturen och stödet som finns på plats i Västerås och till att det är det mest kostnadseffektiva sättet för bolaget. 

Fram till nu så har Northvolt utvecklat sin teknik genom det förvärvade dotterbolaget Cuberg i San Francisco. Alla medarbetare där har uppmanats att söka jobb på Northolt. 

Skiftet kommer lite mer än en månad efter att Northvolts vd och grundare Peter Carlsson i en intervju med DI öppnade för att se över bolagets expansionsplan. Orsaken är förseningar i den första fabriken i Skellefteå. Från att i höstas ha sagt att den första fasen skulle nå full produktion 2025 skjuter nu Peter Carlsson fram det datumet till 2026.

”Vi har varit lite för aggressiva i våra expansionsplaner och det är det vi nu ser över”, sa toppchefen. 

På en fråga om det var efter krav från investerarna svarade han:

”Det är givetvis en dialog och ett jobb där vi involverat både styrelsen och andra intressenter. Men det är primärt ett internt arbete, vi ser ett behov att justera våra planer för att säkerställa att vi genomför varje fas på ett bra sätt.”

Northvolts största ägare är Volkswagen, Goldman Sachs och Harald Mix investeringsbolag Vargas Holding. Bolaget har tagit in över 150 miljarder i finansiering. I går skrev DI att bolaget haft svårt att få in en planerad runda på 15 miljarder kronor

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer