Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

ChatGPT-skaparen Sam Altman vill scanna dina ögon – och betala dig i krypto

Artikel bild
Sam Altman, vd för Open AI, bolaget bakom ChatGPT.

Vill stötta de som får kicken av AI – men har stött på legala problem i flera länder.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Det kan låta som att Open AI-grundaren Sam Altman har blivit helt galen och förvandlats till en tvättäkta superskurk. Men det är faktiskt sant att en av hans startup faktiskt vill scanna regnbågshinnan i våra ögon – och i gengäld ge oss delar av den egenskapade kryptovalutan Worldcoin. 

Bolaget har skapat en maskin ungefär lika stor som en basketboll som kan scanna iris, alltså regnbågshinnan. Hittills har bolaget samlat in data från över 6 miljoner individer över hela världen. 

Det låter galet men det finns faktiskt en halvvettig idé i grunden. Med hjälp av OpenAI håller ju Sam Altman på att förändra världen och forskare verkar överens om att miljoner jobb kommer att försvinna och ersättas av maskiner. Worldcoin skapades redan 2019 med ambitionen att bli ett hjälpmedel för att distribuera en medborgarlön för de som drabbas av AI:s framfart. De som väljer att scanna sina regnbågshinnor får också ett digitalt id-kort som kan gälla över hela världen. Regnbågshinnan är nämligen minst lika unik som fingeravtryck,

Men det finns såklart en del farhågor. I Hongkong har bolaget stängts ner, i Spanien har de blockerats och i Argentina bötfällts. I Kenya gick det så långt att Worldcoin åtalades och Sam Altman tvingades åka till landet för ett samtal med presidenten.

Framförallt handlar det om oro för vad som händer med datan, hur de tränar sina algoritmer och hur de undviker att scanna barn. 

Worldcoin har lämnat försäkringar på att de kan garantera allt ovan.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer