Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Dramatisk ökning i USA – 60 procent vanligare att startups kraschar

Artikel bild
Allt fler startups kraschar. Foto: Istockphoto.

Trots AI-hysterin stiger konkurserna våldsamt för amerikanska techbolag.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Det fanns en tid för ett par år sedan när kapital verkade vara nästan gratis. Räntan var runt nollan (eller under den) och det kastades pengar på entreprenörer innan de ens hann säga startup eller tech.

Men det var då. 

Och nu är nu.

Även om räntorna är på väg ner så är det betydligt kärvare för startups att få in riskkapital. För förlustdrivande bolag som har lagt allt krut på att växa, och inte alls så mycket krut på att göra vinst, är det tufft. 

Det visar inte minst nya siffror från USA. Antalet startups som har gått i konkurs har ökat med hela 60 procent sedan förra året, skriver Financial Times.

Storbanken Morgan Stanley förklarar den kraftiga ökningen med att “ett anmärkningsvärt stort antal bolag reste anmärkningsvärt stora summor pengar under 2021-2022”. 

Banken ser också stora risker för att det kan bli effekter för större delar av ekonomin om antalet konkurser inte avtar. I USA arbetar 4 miljoner människor på startups.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer