Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Ny brakförlust för Mathem – som säkrar 800 miljoner kronor från storägarna

Artikel bild
Foto: Istock / Mathem

Nu står det klart hur det går för e-handlaren Mathem – svart på vitt. Samtidigt tycks bolaget ha säkrat en livlina på 800 miljoner kronor.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

I slutet av förra året gick svenska Mathem ihop med norska kollegan Oda.  Sammanslagningen ledde bland annat till rejäla personalnedskärningar på det tidigare pandemiboostade bolaget.

Nu kommer nya siffror som visar hur det gick för Mathem 2023, skriver Market som har tagit del av Odas årsredovisning. Där står det att läsa att Mathem krympte för andra året i rad. Försäljningen backade med 8,3 procent i fjol.

Det framkommer också att koncernen gjorde en rörelseförlust på lite mer än 1,2 miljarder kronor 2023. Året innan landade förlusten på 1,5 miljarder.

I somras skrev Dagens Industri att det sammanslagna bolaget är på kapitaljakt och siktar på att ta in 1 miljard kronor i färska pengar. 

Chris Poad, Amazon-veteran och ny koncernchef,  bekräftade uppgifterna för tidningen via mejl.

“Vi gör stora förändringar på Oda och Mathem just nu, och det är en del av vår plan för att bli ett hälsosamt självfinansierat bolag”, skrev han.

Under måndagseftermiddagen skriver DI att Mathem och Oda tagit in 800 miljoner kronor i en nyemission. Kinnevik och Axfood är med och står för runt 500 miljoner kronor i rundan. 

”Vi kan bekräfta att vi var framgångsrika med vår finansieringsrunda precis före sommaren. Detta är en del av vår plan att bli finansiellt hälsosamma under 2025”, skriver vd:n Chris Poad till tidningen.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer