Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Handeln vill ha dubbelsänkning – för att vi ska sluta snåla

Artikel bild

E-handelstrenden stark (även om svenskarna snålar mer), enligt ny mätning.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Andelen svenskar som shoppar på nätet har den senaste tiden legat högre än nivåerna under pandemin. Det visar Svensk Handels e-handelsindikator som bygger på uppgifter från konsumenterna själva om deras köpvanor.  

Enligt indikatorn så ska e-handelns omsättning för juni ha ökat på årsbasis till 14,6 miljarder och i juli minskat till 11,8 miljarder kronor. 

Siffrorna förklaras med att fler personer uppgav att de handlade i juli. Samtidigt var det genomsnittliga totala köpbeloppet det lägsta uppmätta under en julimånad på 2020-talet. 

”Att köpbeloppen är så pass låga, exempelvis som nu i juli, kommer inte som någon större överraskning. Vi vet att hushållens ekonomi är ansträngd till följd av fortsatt höga räntor. Riksbankens kommande räntebesked blir viktigt, och Svensk Handel förespråkar en dubbelsänkning”, säger Per Ljungberg som är innovationschef på Svensk Handel i en kommentar. 

Att köpbeloppen var låga kan också förklaras av att svenskarna på allvar har hittat till billighetssajter som Temu och Shein, skriver Svensk Handel. 

”När vi svart på vitt ser hur företag som Temu och Shein tillåts agera efter helt andra spelregler än svenska handelsföretag, blir det också ett hot mot Sverige som handelsland”, säger Per Ljungberg.

Det har larmats flera gånger om Temu och Shein både vad gäller tillverkningen och innehåll. Under morgonen larmade Kemikalieinspektionen att myndigheten funnit flera olika giftiga ämnen bland produkter från både Shein och Temu.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer