Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Mackmyra i konkurs

Artikel bild

Svenska hantverksspriten kastar in handduken.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Styrelsen i det svenska spritbolaget Mackmyra Svensk Whiskey har beslutat sig för att ansöka om konkurs. Det framkommer i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen. 

Konkursansökan kommer att lämnas in till Gävle tingsrätt. Orsaken är att bolaget inte säkrat likvida medel för att driva verksamheten, främst på kort sikt.

De senaste året har kantats av sparpaket med personalneddragningar. Ägarna sköt till pengar i form av ett lån och under våren och sommaren ska det ha förts samtal med branschaktörer om delägarskap. 

Mackmyra har funnits i 25 år och grundades av bland annat den tidigare vd:n Magnus Dandanell. Märket kan ses som pionjärer i den nya vågen av hantverkstillverkade spritdrycker. 

"Det är med stor sorg vi måste konstatera att det tyvärr inte går att driva bolagets verksamhet vidare. Bolagets ledning och styrelse har kämpat hårt med att komma till rätta med bolagets lönsamhet och likviditet. Trots ett fantastiskt arbete av såväl personal som ledning går det ändå inte att fortsätta”, säger styrelseordföranden Petter Ski i en kommentar. 

”Jag hoppas verkligen att konkursförvaltaren nu får chansen att göra något konstruktivt av de värden som finns i bolaget och säkerställa varumärket Mackmyra och dess 25-åriga historia”, fortsätter han.

”Detta är ett sorgligt beslut, särskilt för vår personal, våra otroligt lojala kunder och ambassadörer. Känslan förstärks naturligtvis av att detta inträffar mitt under bolagets 25-årsjubileum och i en tid då vi verkligen var på väg att vända bolagets utveckling mot lönsamhet och en ljus framtid”, kommenterar den tillförordnade vd:n Patrick Björsjö.

Mackmyra har varit listat på marknadsplatsen First North sedan slutet av 2011 och har nästan 10.000 ägare. Största ägare är Lennart Hero med 56 procent av aktierna, enligt ägardatatjänsten Holdings. 

Läs mer