Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Storaffär för svenska elbåtarna – säljer till ”framtidsstad” i Saudiarabien

Artikel bild
Candelas vd Gustav Hasselskog. Foto: Press

Svenska elbåtarna går på export till saudisk framtidsstad. Affären är värd en kvarts miljard och ska vara den första av flera för Candela.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

”Vi ska bli störst på passagerarfärjor i världen”. Det säger Candelas vd Gustav Hasselskog till DI Digital i samma veva som det blir känt att den svenska elbåtsutmanaren ingått en storaffär med den saudiarabiska framtidsstaden Neom, en stad som just nu håller på att byggas vid Röda havet och kallas världens största fastighetsaffär. Candela säljer åtta av sina flygande färjor, P-12, till Neom för en kvarts miljard kronor. 

Det är den största affären hittills för Candela och den första av flera, enligt företaget. 

Utöver affären med Neom har Candela sålt ytterligare åtta passagerarfärjor i år, säger vd:n. Han spår en omsättning på runt 10 miljarder kronor om fem år. 

Candela, som tidigare i år tog in cirka 275 miljoner kronor och året innan fyllde kassan med 200 miljoner, blottade nyligen korten för 2023. Bokslutet visade att omsättningen ökade ordentligt från 11,2 till 71,7 miljoner kronor. Det är något lägre än de cirka 80 miljoner kronor bolaget hade lämnat i prognos tidigare. Samtidigt mer än fördubblades rörelseförlusten, från 102 till 242 miljoner kronor.

Bakom de ökade intäkterna finns bland annat leveransen av 25 stycken båtar av modellen C-8, vilka är Candelas sportbåtar. Men det är just P-12, färjan, som det satsas allra hårdast på nu.

“Candela förbereder för en aggressiv tillväxt 2024/25, huvudfokus ligger på P-12 och vi kommer efter sommaren avslöja en rad spännande kunder”, skrev bolaget i bokslutet som släpptes i juli. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer