Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

ChatGPT:s jättetabbe – började plötsligt prata cymriska

Artikel bild
Foto: Istockphoto

Trots många satsade miljarder är chattbotten verkligen inte felfri.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

AI-racet går vidare och det fortsätter att hällas in miljarder efter miljarder i bolag som sysslar med den nya tekniken. 

Men trots alla pengar gör tekniken långt ifrån alltid rätt. Häromdagen rapporterade amerikanska sajten Techcrunch att botarna fortfarande hallucinerar och att omkring 30 procent av det som de spottar ur sig är nonsens. 

Att kalla språket walesiska (eller kymriska som det också kallas) för nonsens är att gå alldeles för långt men en bugg i ChatGPT har förbryllat britter, skriver Financial Times.

Flera användare, bland dem tidningen själva, har nämligen upptäckt att när de använder den relativt nya talfunktionen så översätter AI:n deras fråga till walesiska och ger även svaret på språket.

“Jag hade ingen aning om vilket språk det var. Det tog mig helt på sängen”, säger Sarah Coward, en entreprenör i Cambridge som tidningen talat med.

När hon frågade varför den svarade på walesiska sa chatbotten att den trodde att hon var mer bekväm med det språket. 

OpenAI, som ligger bakom ChatGPT, säger till Financial Times att modellen ibland blir förvirrad och transkriberar ljud till fel språk. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer