Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Northvolt uppmanade anställda att jobba vidare – trots gasläcka

Artikel bild
Anläggningen i Skellefteå. Foto: TT

I april fick anställda på Northvolt ett internmeddelande: Jobba på.
Beskedet kom samtidigt som farlig gas läckte ut i lokalerna.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Batterijätten Northvolt uppmanade i våras anställda att fortsätta jobba, trots att höga halter av den farliga gasen ammoniak uppmättes i lokalerna i Skellefteå. Det rapporterar SR Ekot.

Uppmaningen, som skedde via Teams, ska ha orsakat oro bland delar av personalen.

”Det är ju jättefel. Det är ju att riskera vår säkerhet. Min första tanke var att det här kan ju inte vara lagligt”, säger en anställd till radion. 

Arbetsmiljöverkets gräns för vilka halter av ammoniak som går att jobba i och den ligger på 50 ppm, parts per million. De Northvolt-anställda uppmanades arbeta i 500 ppm.

SR har talat med Mattias Öberg, toxikolog på Karolinska institutet.

”Vi har gränsvärden av en anledning, och det är för att förebygga ohälsa hos de som arbetar i den här miljön”, säger han.

Emma Nehrenheim, som sitter i batterijättens ledning, säger till Sveriges Radio att personalen hade skyddsutrustning som gör att de ska klara så höga nivåer som 500 ppm. 

”Jag tycker att det är jättetråkigt att vi har medarbetare som känner så. Jag tror tyvärr att de har riskerats skrämmas upp av mediedrevet på sistone”, säger hon. 

Arbetsmiljön och huruvida det är brister i den har varit under lupp på sista tiden, bland annat till följd av flera skador och två dödsfall. Ytterligare tre dödsfall kopplade till arbetsplatsen har uppmärksammats och polisen har inlett en utredning. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer