Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Partykungens grundare Joel Svensson betalar gärna 5 miljoner i skatt: “Uppväxt med en ensamstående mamma”

Artikel bild
Joel Svensson, vd Partykungen. Foto: Press

Entreprenören Joel Svensson har med sitt Partykungen hunnit göra tillväxtsuccé, exit – och sedan köpa tillbaka bolaget igen.

I ett öppenhjärtigt inlägg på Linkedin berättar han om varför han tackar nej till skatteplanering utomlands.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Nästan 5 miljoner kronor – så mycket betalade Joel Svensson senast i slutlig skatt, enligt en skärmdump han själv lagt upp på Linkedin.

E-handelsgrundaren har en lång resa bakom sig. Först startade han Partykungen, som säljer festprylar på nätet, för att fixa ett jobb åt sin mamma. Bolaget blev en tillväxtsuccé och såldes 2022.

Nyligen köpte Joel Svensson tillbaka bolaget, efter att den nya ägaren (inte själva Partykungen dock, utan ägaren) hamnat i ekonomisk kris.

Utöver arbetet med att leda sitt bolag är Gävle-sonen också en profil på Linkedin där han berättar om livet och företaget.

Häromdagen la han upp ett inlägg som fått enorm spridning – det handlar om skatt.

“När vi gick ut med att vi sålt vårt bolag 2022 fick jag ett otal förslag från olika kapitalförvaltningsfirmor, inte sällan genom inboxen här på Linkedin, om hur jag på bästa sätt kunde undvika att betala skatt på vinsten. Så väl lite mer skygga off-shore bolag med boxadress på Cayman-öarna till stora statliga banker vars tjänstemän erbjöd ‘färdiga paket’ med diskretionär förvaltning och möjlighet att låna på mina obeskattade pengar”, berättar Joel Svensson.

Han valde dock att skatta alltihop på vanligt vis i Sverige, och använda sig av de 3:12-regler som de flesta småföretagare i landet omfattas av.

“Till skillnad mot för många andra entreprenörer skäms jag nämligen inte för att betala skatt. Jag är uppväxt med en ensamstående mamma som utan den skattefinansierade välfärdsstaten Sverige aldrig hade kunnat ge mig den trygga uppväxt som jag fick. Något som jag gärna betalar tillbaka”, skriver Joel Svensson.

Inlägget har i skrivande stund fått över 3500 reaktioner.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer