Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Drar in 500.000 kronor per dag – men tech-svensken tar fortfarande tuben till jobbet

Artikel bild
Erik Engström, vd Relx Group och styrelsemedlem Bonniers. Foto: Press

Han leder ett framgångsrikt techbolag och sitter i styrelsen för mediejätten Bonnier.

Nu kan Erik Engström också titulera sig Storbritanniens näst bäst betalda börs-vd. I fjol lyfte han en kvarts miljard kronor i olika ersättningar, enligt en ny kartläggning gjord av Financial Times.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Inflationen och högre räntor har drabbat hushållen hårt de senaste åren och vi är många som hoppas att bolånen blir billigare när räntorna förväntas falla under hösten. 

Några som kanske också oroar sig för det, men av andra anledningar är vd:arna på Londonbörsens bolag. För privatekonomiskt verkar det inte gå så stor nöd på dem. 

Enligt Financial times steg ersättningar till de hundra största bolagen på Londonbörsen med 10 procent förra året. I snitt tjänar en börs-vd ungefär 56 miljoner kronor. 

I topp på listan hittar vi svenskbekantingen Pascal Soriot på Astra Zeneca som fick en ersättning på 226 miljoner kronor, det inkluderar lön, bonusar, pensioner och incitamentsprogram.

Men efter honom på listan kommer en relativt okänd svensk. Erik Engström tog över som vd på dataanalysbolaget Relx 2009 och har fått bolaget att växa rejält sedan dess. Aktien står sju gånger högre än när Engström tog över. 

Engström är känd för att hålla en låg profil. Enligt sajten Management today tar han till exempel alltid tunnelbanan till jobbet och har helt skippat firmabil. Erik Engsröm jobbar i London men sitter sedan flera år tillbaka också i den svenska mediekoncernen Bonniers styrelse.

Läs mer