Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Padelfiaskots stora förlorare – så många miljarder har Ledap tappat

Artikel bild
Foto: Istockphoto

Riskkapitalbolaget Triton hällde ner miljarder i padel under de goda åren. 
Men det var då. Nu i Truls-tider är istället bordtennis racketsporten på allas läppar och padelhallarna gapar fortsatt tomma. 
Det avspeglas i årsredovisningen för Tritons padelgrupp Ledap – med fallande omsättning och en gigantisk nedskrivning. Dokumentet innehåller dessutom en stor överraskning. 
“Obalansen mellan utbud och efterfrågan finns kvar”, säger Triton.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Krisen i padelbranschen har inte gått många förbi (se här eller här för sammanfattande texter du inte kommer ihåg). Och ännu syns ingen ljusning. Att den nedåtgående trenden håller i sig blir tydligt i Triton-ägda Ledaps färska årsredovisning för 2023. 

Omsättningen i padelgruppen minskade från 544 till 517 miljoner kronor under fjolåret – trots att bolagets internationella verksamhet, med anläggningar i exempelvis Storbritannien, Polen och Förenade Arabemiraten, växer i riktigt bra takt. 

Intäkterna i Norden och Sverige, som var epicentrum när padelbubblan sprack efter pandemin, föll samtidigt med med 16 procent till 371 miljoner under fjolåret. 

Missvisande vinst

Den som oförhappandes slår upp årsredovisningens resultaträkning blir nog förvånad mot bakgrund av alla krisrubriker, åtminstone i några minuter. Den visar nämligen att Ledap på pappret gjorde en rörelsevinst på drygt 1 miljard kronor under 2023. 

Men det är minst sagt en sanning med modifikation. Resultatet lyfts nämligen av “övriga rörelseintäkter” på nästan 1,5 miljarder kronor. Det beloppet är sin tur är en ren och skär redovisningseffekt som härstammar från omläggning av lån och de ackordvinster som uppstått i framför allt den rekonstruktion som genomförts i Ledaps svenska padelkedja, We Are Padel, eller WAP, som numera driver endast tre anläggningar (två i Stockholm, och en i Haninge). 

Tar man bort det här låtsasbeloppet ur ekvationen skulle rörelseresultatet uppgå till minus en halv miljard kronor. Storleken på förlusten är alltså underliggande ungefär lika stor som bolagets omsättning. 

Triton hymlar inte med att utvecklingen inte är den önskade. 

“Det nedslående resultatet för Ledap Group 2023 beror på den utmanande situationen för segmentet padelcenter i Sverige och i Norden. Trots flera åtgärder för att skapa hållbar lönsamhet måste vi konstatera att obalansen mellan utbud och efterfrågan finns kvar, samt att kostnaderna har ökat till följd av inflation och ränteutveckling”, säger Tritons kommunikationschef Fredrik Hazén till Breakit. 

Miljarder i sjön 

Exakt hur många miljarder Triton har satsat på sitt padelprojekt under årens lopp är inte känt. Men hösten 2021 var summan enligt Dagens Industri uppe i 2,5 miljarder kronor och den “no limit”-präglade investeringsstrategin pågick ett tag därefter. Därtill har Triton gett aktieägartillskott under såväl 2023 som 2022 för att stödja den förlustbringande verksamheten. 

Detta är sammantaget miljarder som Triton föga sannolikt kommer att se röken av igen, en profetia som kan stödjas på de stora nedskrivningar riskkapitalbolaget tvingats till under de två senaste åren. Moderbolaget i Ledap-gruppen skrev ned värdet på andelar i koncernföretag med 657 miljoner kronor för 2022. För 2023 blev det ännu värre med en nedskrivning på 1,8 miljarder kronor, hänförbar till främst affärssegmentet “padelcenter” i Sverige och resten av Norden. 

Det kvarvarande värdet uppgår i böckerna till lite mer än 300 miljoner kronor. 

“Framåt ser det fortsatt utmanande ut, men Triton fortsätter stötta Ledap och att arbeta för att göra företaget lönsamt. Fokus ligger på internationella marknader, att expandera den framgångsrika verksamheten med produktion av padelbanor samt växa e-handeln. Vidare fortsätter insatserna för att minimera förlusterna i padelcenterverksamheten i Norden”, säger Fredrik Hazén. 

Den andra stora padelaktören i Sverige, PDL United, har också satt flera dotterbolag i rekonstruktion och i konkurs. Förra sommaren tog kreditgivaren Capital Four över verksamheten från aktieägarna eftersom bolaget inte kunde fullfölja sina plikter enligt låneavtalet. 

Läs mer