Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Kursdubblaren Haypp visar korten – tillväxten accelererar

Artikel bild
Gavin O'Dowd, vd på Haypp. Foto: Press/TT

Värdet på e-handlaren Haypp har fördubblats under 2024. 

På fredagen var det dags för bolaget att lägga fram sin rapport och den visar att försäljningen av en svensk produkt växer så att det knakar på en viss marknad. Aktien stiger efter beskeden.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Haypp, som säljer snus och vita nikotinpåsar på nätet under flera olika varumärken, har medvind. Det visar bolagets kvartalsrapport som släpptes på fredagsmorgonen. 

Omsättningen växte med 23 procent under perioden april till juni, en acceleration från första kvartalets 12 procent. Försäljningen uppgick därmed till 1,8 miljarder kronor under första halvåret.

I rapporten lyfter vd:n Gavin O´Dowd särskilt USA där efterfrågan av den tobaksfria nikotinpåsen Zyn är så stor att tillverkaren inte hinner med. Zyn utvecklades för några år sedan av svenska Swedish Match som sedan blev uppköpt av giganten Philip Morris.

“USA var särskilt starkt trots bristen på ZYN”, skriver Haypps vd om USA där bolagets försäljningsvolymner ökade med 70 procent under kvartalet.

Gavin O´Dowd pekar vidare på att ZYN-tillverkaren Philip Morris har lovat att lösa bristen mot slutet av året och öka sina tillverkningsvolymer med över 50 procent.

“Trots att Haypp Group ransonerade sin ZYN-försäljning är koncernen är särskilt väl lämpad att hantera dessa situationer genom sitt fokus på ett brett sortiment och processer för att uppmuntra konsumenter att prova andra produkter om deras förstahandsval inte är tillgängligt”, skriver Haypp-chefen vidare. 

Marginalhöjning

Haypps rörelseresultat, exklusive engångskostnader, uppgick till drygt 34 miljoner kronor under andra kvartalet, motsvarande en marginal på 3,7 procent. Det var en ökning från 20 miljoner kronor respektive 2,7 procent från motsvarande period 2023.

“När vi blickar fram emot andra halvåret 2024 förväntar sig Haypp Group att NP-tillväxten (tillväxen för nikotinpåsar; reds anmärkning) förblir stark med stabila vinstmarginaler”, skriver Haypps vd i rapporten.

Haypp grundades 2009 av Henrik Nordström och Linus Liljegren, då under namnet Snusbolaget.

Priset inför Haypp noteringen i oktober 2021 låg på 66 kronor. Sensommaren 2022 hade kursen backat till nivåer kring 20 kronor. Men sedan vände det och under 2024 har kursen fördubblats till nivåer kring 100 kronor, motsvarande ett börsvärde på 2,9 miljarder kronor. 

När Stockholmsbörsen öppnade på fredagen steg aktien ytterligare. Efter cirka tio minuters handel hade den avancerat nästan 5 procent till 103 kronor. 

Läs mer