Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Här är apparna som ersätter utskällda Skolplattformen

Artikel bild

Skolplattformen i Stockholm går snart i graven och ingen kommer att sakna den. 

Nu är det dags att ladda ner ersättarna – som enligt planerna blir mycket billigare för skattebetalarna.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Det är svårt att hitta en mer utskälld it-lösning än Skolplattformen, Stockholms stads samlade informationssystem för barn, föräldrar och lärare. Utöver att den var dyr och att de många buggarna skapade omvittnat stor frustration hos användarna har den läckt personuppgifter, något som ledde till böter på 4 miljoner kronor sommaren 2020

Men nu kan det kanske bli bättre. 

Två olika appar ska ersätta Skolplattformen och sammantaget kommer vårdnadshavarna till omkring 110.000 barn och ungdomar att få nya verktyg för att se schema, frånvaroanmäla och så vidare. 

Det handlar för det första om Infomentor som föräldrar till barn i grundskolan kan börja använda från och med måndag nästa vecka, den 12 augusti, skriver Stockholms stad i ett pressmeddelande. 

“Förutom vårdnadshavare kommer även medarbetare och elever att använda Infomentor. I Infomentor finns till exempel funktioner för att planera undervisning, dokumentera, göra bedömningar och kommunicera med elever och vårdnadshavare”, skriver staden. 

Den andra appen, Edlevo, kan kan vårdnadshavare till unga under 18 år i gymnasieskolan börja använda den 8 augusti. 

Utöver en eventuellt förbättrad funktionalitet ser det ut som att införandet av de nya apparna kommer att spara pengar åt staden. 

Skolplattformen kostade cirka 700 miljoner kronor att ta fram under åren 2012-2019. Nyhetsbyrån TT har tidigare bedömt att hela notan för Skolplattformen, fram till och med 2023, ligger över 1 miljard kronor. 

Den summan kan ställas mot att priset för att införa Infomentor ligger på knappt 3 miljoner kronor. Efter införandet kommer staden betala cirka 4,9 miljoner kronor per år för licenser, drift och förvaltning. 

Läs mer