Det var under 2020 som idén om att skapa hållbara byggskivor av papp- och plastavfall började ta form. Men inspirationen till att bygga hus av sopor kom från ett oväntat håll.
”När jag gick på universitet i Tjeckien pluggade jag ihop med en kille vars pappa drev ett byggbolag där. Han berättade i förbifarten att han på 90-talet experimenterat med att göra billigt material av avfall. Men det gick inte riktigt hem hos kunderna – de var inte intresserade av att bo i hus som var byggda av sopor”, berättar Max Rosenberg.
Värdefullt nätverk
Men när han sedan flyttat tillbaka till Sverige 2019 så möttes han av en hållbarhetsvåg där hållbara lösningar efterfrågades – inte minst inom byggbranschen. I juni 2021 grundade han Recoma, ett bolag som återvinner avfall som ingen annan kan eller vill återvinna och förvandlar det till en hållbar byggprodukt. Vid en prisceremoni den 14 september 2023 utnämndes Recoma till vinnare i kategorin New Ideas i hållbarhetstävlingen SEB Next Awards.
”Jag trodde aldrig att vi skulle vinna med tanke på hur många starka bolag det fanns bland de tävlande. Ett tag tänkte jag till och med att det vore skönt att slippa vinna så att jag inte behövde gå upp på scenen och prata inför alla människor som satt i publiken. Men det gick bra.”
Vad har priset inneburit för er?
”Uppmärksamheten kring priset har gjort att vi knutit nya kontakter. Vi är glada att initiativ som SEB Next Awards finns – initiativ som ger nya idéer och entreprenörer synlighet och motivation att kämpa på. Och som ger nätverk inför uppskalningen”, säger Max Rosenberg.
I samma veva som prisceremonin började Recoma med produktion dygnet runt, vilket lett till att de ökat sin kapacitet med 70 procent.
”Men det har varit tuffa tider i byggbranschen. Få vill bygga nytt och projekt sätts på paus. Trots det har vårt företag tuffat på. Vi har växt, men kanske inte lika snabbt som vi hade hoppats och trott med tanke på vår initialt skarpa tillväxtkurva.”
Det ger oss möjligheten att även nå ut till vanliga konsumenter
Recoma har även ökat antalet återförsäljare.
”Vår senaste återförsäljare är Byggmax, så i och med årets sommarsemester kommer vi att finnas i samtliga 120 butiker i Sverige. Det ger oss möjligheten att även nå ut till vanliga konsumenter och inte bara större byggprojekt med miljöprofil.”
De större volymerna har gjort det möjligt att sänka priserna och därmed även nå privatpersoner.
”Många låter fortfarande prislappen och prestanda avgöra, inte miljöaspekten. Men nu när vi kommit ner i pris är det fler som väljer oss och vi är ett steg närmare visionen att göra det enkelt att välja hållbart.”
Nyligen fick Recoma beskedet om stöd på 33,5 miljoner från Naturvårdsverket för att kunna öka kapaciteten i fabriken med ytterligare 150 procent.
”Men sedan är gränsen nådd för fabriken i Hässleholm, vilket innebär att Recoma måste expandera produktionen till andra geografiska platser.”
Flera möjligheter till expansion
Recoma levererar sina byggskivor till hela Europa, men huvudsakligen till Sverige och de nordiska grannländerna. Det finns redan planer på ytterligare en anläggning i Sverige.
”Vi undersöker även möjligheten att öppna en anläggning i Europa. Troligtvis blir det i så fall i Nederländerna eftersom det är ett av få länder som har en separat utsortering av den typen av avfall som vi behöver.”
Trots en tuff marknad och minskat byggande ser Max Rosenberg ljust på framtiden, och räknar med att marknaden ska normaliseras under nästa år.
”I tuffa tider vinner prislappen över hållbarhetsargumenten. Men trots detta har vi många företag som faktiskt står upp för sina hållbarhetslöften. Och vi har ju också kunnat sänka priserna och nå en bredare publik. Så när marknaden är redo att börja bygga igen kommer vi vara redo att möta efterfrågan.”
Läs mer om årets tävlande bolag och juryn för SEB Next Awards här.