Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med SEB

Hållbarhetspriset har gjort det lättare för konsultbolaget att attrahera mentorer

Artikel bild
Lenka Prokopec Karlberg och Kristofer Eklundh på Mitt Liv.

Vinsten i SEB Next Awards har gjort det lättare att hitta nya mentorer. Det säger Lenka Prokopec Karlberg, vd för konsultföretaget Mitt Liv som under fjolåret tog hem förstapriset i kategorin Community. ”Dessutom har vinstpengarna gjort det möjligt att låta fler deltagare gå vårt mentorprogram.”

Det var i september 2023 som Mitt Liv utsågs till en av vinnarna i SEB:s hållbarhetstävling SEB Next Awards. Vd:n Lenka Prokopec Karlberg berättar att hon var så nöjd över vinsten i regionfinalen i Malmö att hon knappt vågade hoppas på fler vinster.

”Det är alltid svårt att veta vad som premieras. Vi vet att vi genom vårt mentorprogram förändrar livet för många, men konkurrensen var hård och vi var så enormt glada att ha tagit oss hela vägen till Sverigefinalen.”

Företaget hade nyligen gått igenom en tuff period med mycket internt förändringsarbete.

”Så det kändes verkligen fantastiskt när de ropade upp vårt namn i ett fullsatt Konserthus. Det blev en bekräftelse på att vi gör bra saker – att vi verkligen gör skillnad”, säger Lenka Prokopec Karlberg.

Nya möjligheter till expansion

Mitt Liv startades 2008 och består av två ben. I det första driver Mitt Liv ett mentorprogram som riktar sig till akademiker med utländsk bakgrund, som är arbetslösa eller har ett jobb som inte matchar deras utbildning. Det handlar totalt om cirka 140.000 personer i Sverige.

I programmet matchas deltagarna ihop med en mentor, som är etablerad i arbetslivet. Där får de en fördjupad kunskap om arbetsmarknaden, hjälp med praktiska saker som ansökningar och intervjusituationer, samt möjlighet att skapa nätverk och kontakter.

Förutom utmärkelsen fick Mitt Liv ta emot en prischeck på 250.000 kronor, som överlämnades av SEB:s vd Johan Torgeby.

”Pengarna har oavkortat gått till att utveckla vårt mentorprogram. De har även gjort det möjligt för oss att ta in fler adepter. För så är det – ju mer pengar vi får in desto fler platser kan vi erbjuda. Vi har ingen statlig finansiering utan använder alla de pengar vi får in för att göra skillnad på arbetsmarknaden”, säger Lenka Prokopec Karlberg.

Hon konstaterar att det även blivit enklare att attrahera nya mentorer till mentorprogrammet.

”Under våren hade vi till exempel 48 mentorer från SEB av totalt 373 mentorer i programmet, och det är rekordmånga. Det tror jag absolut beror på att SEB uppmärksammat oss och priset internt.”

Skickar otroligt viktiga signaler

En av mentorerna är Hans Beyer, hållbarhetschef på SEB.

”Att någon i koncernledningen visar att de tycker att det här är viktigt och utvecklande och värt att lägga sin tid på skickar otroligt viktiga signaler till de andra medarbetarna. Så det är mycket värt”, säger Lenka Prokopec Karlberg.

Framtidsplanerna handlar om att växa mentorprogrammet, men även om att skapa förändring på arbetsmarknaden genom att arbeta med fler företag och organisationer i frågorna, både i Sverige och utomlands.

”Och då krävs mer finansiering och nya partners så att vi kan skala upp mentorprogrammet. Idag har vi 1200 adepter per år, men det finns 140.000 personer i vår målgrupp, så potentialen är enorm.”

Företaget är också i färd med att starta ett dotterbolag i Schweiz.

”Det känns väldigt spännande att få använda vår kompetens, våra metoder och verktyg för att göra skillnad även på den schweiziska arbetsmarknaden”, avslutar Lenka Prokopec Karlberg.

Läs mer om årets tävlande bolag och juryn för SEB Next Awards här.

SEB Next Awards

En hållbar framtid kräver banbrytande idéer, nya lösningar och människor som kan förverkliga dem. Med SEB Next Awards, som instiftades 2021, vill SEB hylla hållbart entreprenörskap och dem som driver det framåt.

Priset delas ut i tre kategorier: New Ideas som hyllar nytänkande idéer och initiativ, Transformation som lyfter fram företag som ställer om för en hållbar framtid, och Community som går till föreningar och organisationer som gör skillnad genom att lösa olika samhällsproblem.

I mer än 160 år har SEB stöttat entreprenörer. De tror att nytänkande och framåtanda skapar bättre samhällen och gemenskap. Nu och i framtiden.

Läs mer