Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Hajpade Kavall i konkurs – från halv miljard till 0 kronor

Artikel bild

Snabb uppgång och snabbt fall – och däremellan många svängar och turer.
Så kan historien om Kavall beskrivas. Men nu är den slut. I måndags försattes bolaget i konkurs, kan Breakit avslöja.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

För bara tre år sedan var Kavall ett av de allra hetaste startup-bolagen i Sverige. Bolaget, som grundades av Robin Rendahl, Peter Simon och John Tengberg och vars affärsidé gick ut med extremsnabba matleveranser, tog in flera hundra miljoner i kapital och fick på kort tid en mycket välrenommerad ägarlista med namn som Inbox Capital, VNV Global, Bonnier Ventures, Kry-grundaren Fredrik Jung-Abbou, Voi-chefen Fredrik Hjelm och logistikjätten Bring. Sommaren 2022 värderades last mile-bolaget till över en halv miljard kronor

Men budtjänsten kom aldrig upp i tillräckliga volymer och under 2023 köptes Kavall upp av Mathem som skyltade om verksamheten till Mathem Express. 

Men den nya ägaren hade egna problem och i samband med Mathems samgående med norska Oda knoppades budtjänsten av och det ursprungliga namnet togs tillbaka. 

Ny ägare och vd blev Erel Sherman som varit produktchef på Mathem och som tidigare jobbat på Spotify och Google. 

”Mathem Express överlämnas verkligen i trygga händer och jag önskar dem varmt lycka till med att driva verksamheten vidare, om än under annat varumärke”, sa den dåvarande Mathemschefen Johan Lagercrantz när affären blev klar i april. 

"Vår vision på Kavall är att bygga en matbutik online som kommer stödja lokala ekosystem och bana väg för en hållbar framtid”, sa Erel Sherman vid samma tidpunkt. 

Fyra månader senare är konkursen ett faktum. 

“Bolaget saknar förmåga att betala sina skulder och denna oförmåga är inte endast tillfällig”, skriver Erel Sherman i bolagets egna konkursansökan. 

I maj berättade han för Dagens Industri att Kavall hade planer på att ta in kapital under de kommande månaderna. 

”Jag är aktivt ute och letar efter 30 till 50 miljoner kronor. Det kommer göra att vi är finansierade till slutet av 2025, då vi är redo för en internationell expansion", sa Erel Sherman till Di. 

En indikation på att resurserna var knappa kom i början av juli. Då, när många hade gått på semester, gjorde Kavall ett försök med gräsrotsfinansiering, en “crowdfunding-kampanj”, där allmänheten erbjöds att investera i bolaget i utbyte mot “exklusiva förmåner”. Kapitalet skulle enligt bolaget bland annat gå till att förbättra plattformen. 

Potentiella kunder som går in på Kavalls hemsida för att beställa mat möts idag av en popup-ruta som förklarar att Kavalleriet AB gått i konkurs och att advokat Pierre Petterson på Cirio har utsetts till konkursförvaltare. 

“Mer information kommer”, heter det också. 

När Breakit får tag på Erel Sherman på onsdagen berättar han att själva verksamheten utvecklades i rätt riktning under våren med stigande försäljning månad för månad, och att bolaget lyckades göra vissa effektiviseringar. Men han insåg redan från början att det krävdes ett antal tiotals miljoner för att göra bolaget lönsamt med sikte på 2025. 

“Men tyvärr var det svårt att resa kapital, och jag lyckades inte få fram sådana belopp”, säger Erel Sherman till Breakit. 

Under de få månader Erel Sherman ägde Kavall hann han med att dela upp bolaget i två delar. De rent tekniska tillgångarna har lagts i ett helt nytt bolag, Freshli AB. Han betonar att den transaktionen har gjorts i samarbete med revisorerna, men han vill samtidigt inte berätta hur mycket Freshli betalade för de aktuella tillgångarna. Erel Sherman har nu planer på en SaaS-baserad affärsidé och sälja in Kavalls tekniska lösning till mindre och lokala livsmedelshandlare som vill ha en affär på nätet – om han får in kapital. 

Läs mer