Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Vitamin Well i jätteaffär – svenska succébolaget värt nästan 30 miljarder

Artikel bild
Vitamin Wells vd och medgrundare Jonas Pettersson finns knappt på några offentliga bilder - här är istället två av bolagets affischnamn.

Nu får svenskgrundade Vitamin Well ny storägare.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Det handlar om det brittiska private equity-bolaget Cinven som är på väg att köpa en stor aktiepost i Vitaminwell och därmed bli dryckbolagets största ägare, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till källor. Säljare är ett annat brittiskt riskkapitalbolag, Bridgepoint. Flera av de svenska grundarna äger fortfarande stora mängder aktier i bolaget men det är oklart om de också är säljare i transaktionen.

Bridgepoint har bekräftat att en affär är på gång och att den väntas slutföras under andra halvåret i år. Bridgepoint avser att ha kvar en minoritetspost i Vitamin Well, bolaget som även står bakom energidrycken Nocco och proteinprodukterna under namnet Barebells. 

Vitamin Well värderas till cirka 3,3 miljarder dollar i affären, motsvarande cirka 35 miljarder svenska kronor, enligt Bloombergs uppgifter. Bridgepoint gjorde sina ursprungliga investering 2016 och betalade då cirka 100 miljoner euro för en majoritetspost. Sedan dess har bolaget expanderat kraftigt. 

Vitamin Well grundades 2008 av bland andra advokaten Jonas Pettersson som fortfarande finns kvar i ägarlistan, enligt Expressens rapportering tidigare i somras. Jonas Pettersson är bolagets vd än idag. 

En annan medlem av grundarkretsen var Martin Randel är med i det konsortium som nyligen köpte Klarnas kassalösning, Klarna Checkout.

Bolaget, som har huvudkontoret i Stockholm och som säljer på fler än 40 marknader, har runt 500 anställda, enligt det pressmeddelande som Cinven har skickat ut efter Bloombergs avslöjande. 

“Vi ser fram emot att samarbeta med medgrundaren Jonas Pettersson, ledningen och Bridgepoint för att stödja Vitamin Well när bolaget tar nästa tillväxtsteg”, säger Pontus Pettersson som är ansvarig för Cinvens verksamhet i Norden. 

Bolagets årsredovisning för 2022 visade att koncernens omsättning uppgick till 4,2 miljarder kronor. Rörelsevinsten låg på 331 miljoner kronor under samma år.

Läs mer