Sök ikon

Gift-larm efter svenskarnas Shein- och Temu-shopping: "Kemikalierna är farliga"

Artikel bild
Foto: Istockphoto

De kinesiska lågprissajterna Shein och Temu har tagit världen med storm. Men nu kommer larm om att kläder som säljs av de kinesiska e-handlarna kan vara giftiga.
“Du som konsument får ju såklart köpa de här kläderna från Kina, men det blir ett problem när konsumenten själv måste ha koll på vad de här plaggen innehåller”, säger Kristina Neimert Carne på branschorganisationen IKEM.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Intresserad av e-handel och vad som väntar i höst och 2025? Gör som branschledarna och säkra plats för dig och ditt team på E Com Day 2024 – begränsat antal platser och först till kvarn.

De kinesiska lågprissajterna Shein och Temu har gång på gång skapat rubriker. I juni rapporterades att var tionde svensk shoppade från Shein eller Temu under maj månad. 

I juli uppgavs i medier bland annat att EU smider planer för att stoppa de båda e-handlarnas framfart i Europa, genom att ta bort den nuvarande tröskeln för tullavgifter på 150 euro.

Nu kommer ytterligare ett slag mot de båda bolagen. 

Flera branscher larmar nu om att svenska företag håller på att slås ut av Temu och Shein, rapporterar Tidningen Näringslivet. I tillägg rapporterar tidningen om att produkterna som mängder svenskar köper från e-handlarna i fråga innehåller giftiga ämnen.

“Du som konsument får ju såklart köpa de här kläderna från Kina, men det blir ett problem när konsumenten själv måste ha koll på vad de här plaggen innehåller, säger Kristina Neimert Carne, kemikalieansvarig på branschorganisationen IKEM, till TN. 

Enligt en granskning av Greenpeace i Tyskland innehåller kläder från Shein kemikalier som är farliga och  olagliga i EU. Bland annat handlar det om ftalater. “Enligt den europeiska kemikalielagstiftningen REACH är användningen av vissa ftalater begränsad till 0,1 procent i produkter. Hade det varit ett svenskt företag och vi hade gjort det tillsyn och hittat mer än de tillåtna halterna av ftalater så skulle företaget inte få fortsätta sälja produkten på marknaden”, säger Daniel Ahlström, inspektör på Kemikalieinspektionens enhet för tillsyn av kemikalier i varor, till TN.

Läs mer