Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Klarna-toppen till attack mot Paypal-maffians fjäskande med Trump: “De låter sig luras”

Artikel bild
Donald Trump, Michael Moritz och Peter Thiel. Foto: TT/Press/Montage.

Michael Moritz, ordförande i fintechbolaget Klarna, riktar hård kritik mot de affärsmän och tech-miljardärer som stöttar Donald Trump i det amerikanska presidentvalet.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Att det är valår i USA är något som sannolikt inte gått någon obemärkt förbi. Likaså att Donald Trump försöker återta presidentposten.

Någon som inte är rädd för att sticka ut hakan och säga sitt om affärsmän som valt att stötta ex-presidenten är Michael Moritz, ordförande i fintechbolaget Klarna. I en debattartikel i Financial Times, som publicerades under måndagen, går han till hård attack mot näringslivspersoner som visat sitt stöd för Donald Trump. 

”De låter sig luras av tanken att de tack vare sin ställning kommer att kunna kontrollera Trump. Och jag tänker mig att de även begår ett annat funda­mentalt misstag: De intalar sig att han inte kommer att göra det han har lovat”, säger han enligt SvD. 

Elon Musk och co

Några av de som stöttar Donald Trump är den så kallade Paypal-maffian, bestående av Peter Thiel, Elon Musk och Max Levchin, för att nämna några. Namnet syftar på att de alla varit med och grunda betalbolaget Paypal.

“Var och en av dessa individer har sedan dess (efter grundandet av Paypal, redaktionens anmärkning) spelat en betydande roll i teknikindustrin. Peter Thiel var till exempel med och grundade Palantir Technologies och var den första externa investeraren i Facebook”, skriver Michael Moritz i Financial Times

I debattartikeln namnger han även Marc Andreessen och Ben Horowitz, båda två tech-miljardärer och riskkapitalister och som sagt att de tänker skänka pengar till Trumps kampanj. Klarna-toppen frågar sig även vad som ligger bakom höjdarnas beslut att backa ex-presidenten.

”Ogillar de hur Federal Trade Commission (USA:s konkurrens­myndighet, reds anm) agerar eller tror de att Donald Trump kommer att höja värdet på deras bitcoin­innehav? Eller anser de kanske att presidenter som Putin, Orbán, Maduro och tidigare presidenten Bolsonaro är goda själar (eng. benign spirits)”, skriver han, enligt SvD. 

Läs mer