Det var i september förra året som Renahav belönades med SEB:s hållbarhetspris i kategorin Transformation med sin satsning inom fiskindustrin.
”Vi visste att vårt sätt att tänka var bra och att fler borde spinna vidare på vår idé. Samtidigt hade vi ingen finurlig manick att visa upp och konkurrensen var stenhård, så vi blev väldigt överraskade när vi vann kategorin Transformation i SEB Next Awards”, säger Joel Oresten.
Nyckeln har varit att tänka cirkulärt istället för linjärt.
”Med ett linjärt tänk så har vi en råvara i ena änden och produkter och avfall i den andra. Med ett cirkulärt tänk har vi bara produkter, även om en del av produkterna blir till råvaror för andra industriers processer.”
Flera vinningar
Renahavs anläggning i Kungshamn tar tillvara fiskrens och processvatten från de lokala industrierna. Det som tidigare blev till avfall omvandlas idag till värdefulla produkter som värme, el, biogas och kravmärkt gödning till det lokala jordbruket.
”Genom att koppla ihop industrier får vi bort både avfall och transporter, samtidigt som koldioxidutsläppen minskar för att vi jobbar på ett annat sätt. På samma gång bygger vi värden i vårt bolag. Så bara genom att tänka lite annorlunda kan vi skapa en situation som alla vinner på.”
Han berättar att industrierna i Kungshamn tidigare genererade 15.000 ton avfall per år. Samtidigt ökade kraven på företagen att bli mer miljövänliga.
”Vi som grundade Renahav är alla ingenjörer i grunden. Det ligger i vår natur att vara lösningsorienterade och hela tiden tänka på hur saker kan göras bättre. Dessutom ville vi jobba lokalt, det var viktigt för oss.”
Renahavs cirkulära tillvägagångssätt har bidragit till att koldioxidutsläppen minskat med 10.000 ton per år. Det bidrar också till att det lokala jordbruket får tillgång till 17.000 ton KRAV-märkt gödning, grön el till nätet, varmvatten som minskar energibehovet i industrin, samt rent vatten till havet.
Vi har trots allt lagt tusentals timmar på vår idé
SEB Next Awards instiftades 2021 med syftet att hylla hållbart entreprenörskap och dem som driver det framåt. Priset delas ut i tre kategorier: New Ideas som hyllar nytänkande idéer och initiativ, Transformation som lyfter fram företag som ställer om för en hållbar framtid och det tredje priset Community som går till föreningar och organisationer som gör skillnad genom att lösa olika samhällsproblem.
Joel Oresten ser framför allt två saker som Renahavs nästa steg: en laxodling och flera anläggningar.
”Vi vill skapa en landbaserad, miljövänlig laxodling med hållbar lax utan sjukdomar, antibiotika eller vacciner – så som lax ska odlas. Gör vi det ihop med vår cirkulära anläggning så blir det både ekonomiskt bättre och mer hållbart. Dessutom finns en plan på att växa och bygga fler anläggningar.”
Välkommen uppmärksamhet
Vinsten i SEB Next Awards har lett till att fler fått upp ögonen för Kungshamns-företaget.
”Man kan nog säga att vi inte varit så bra på att berätta för världen vad vi håller på med. Vi satt mest på vår kammare och jobbade på, och vårt fokus låg på att göra skillnad lokalt.”
Att synas har aldrig varit viktigt, tycker han.
”Men jag kan idag erkänna att uppmärksamheten vi fått i och med SEB:s utmärkelse känns bra. Vi har trots allt lagt tusentals timmar på vår idé och vi vill ju inspirera fler att tänka cirkulärt. Renahav måste inte göra alla cirkulära anläggningar i Sverige, andra får gärna vara med. Vi måste alla tänka på samhällets bästa.”
Läs mer om årets tävlande bolag och juryn för SEB Next Awards här.