Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Storaffär klar: Backas av Stena-arvinge och Storåkers – svenskarna köper Nato-veteran för nära miljarden

Artikel bild
Olof Cato, vd Formica, Björn Weigl, vd C-Resilians och Niklas Storåkers

Tungt uppbackade cybersäkerhetsbolaget CR Group köper en veteran i branschen och tar klivet in på Nato-marknaden på allvar.

“De spelar en viktig roll för säkerhet och försvar i vår del av världen”, säger vd:n Björn Weigel.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Sist Breakit skrev om CR Group så hade bolaget – som då kallade sig C-Resiliens – bara funnits i ett år men redan fått rejäl uppbacking. Bolaget med vd Björn Weigel i spetsen stöttades av techprofilen och investeraren Nicklas Storåkers, som även tog rollen som styrelseordförande i bolaget, och det Göteborgsbaserade riskkapitalbolaget Formica, kopplat till Stena-arvtagaren Madeleine Olsson och hennes barn. Tillsammans sköt de nya ägarna in 600 miljoner i bolaget, där lejonparten kom från Formica.

”Det kommer hända mycket inom cybersäkerhet under de kommande fem till tio åren, så C-Resiliens är en riktig pärla”, kommenterade Nicklas Storåkers.

Det senaste om CR Group, som ska identifiera allvarliga säkerhetsluckor i digitaliseringens frammarsch, är en storaffär i cybersäkerhetsbranschen. Bolaget köper nämligen den nederländska Fox Crypto B.V. 

Verksamheten värderas i affären till 70 miljoner euro, motsvarande cirka 821,3 miljoner kronor och förvärvet är ett viktigt steg mot CR Groups mål att bli den ledande leverantören av cybersäkerhet till samhällsviktig verksamhet i Europa, heter det i ett pressmeddelande.

Bolaget levererar krypteringstjänster till samhällsviktig verksamhet inklusive nederländska försvaret och är väletablerat på NATO-marknaden, skriver CR Group.

CR Group grundades av fyra branschveteraner 2022, däribland André Catry

“Vi är väldigt stolta över förtroendet att få axla ägaransvaret i Fox Crypto. Bolaget har en unik position i Nederländerna och på NATO-marknaden och spelar en viktig roll för säkerhet och försvar i vår del av världen. Förvärvet är en viktig milstolpe och lägger grunden för vidare europeisk expansion”, kommenterar CR Groups vd Björn Weigel.

Efter förvärvet uppgår CR Groups omsättning till 608,0 miljoner, uppger bolaget.

Förvärvet är villkorat av grönt ljus från berörda myndigheter och bedöms kunna slutföras under fjärde kvartalet.

CR Group har tidigare vuxit med förvärv. Koncernen köpte Tutus Data och West Code Data 2023.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer