Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Var tredje fick gå på Anyfin – så har det gått för låneuppstickaren

Artikel bild
Michael Hussein, vd Anyfin. Foto: Press.

Förra året blev ett turbulent år med stora neddragningar. Nu presenterar Anyfin siffrorna och vd:n avslöjar att lönsamhet finns i sikte – trots stora förluster.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Fintechbolaget Anyfin vill ge bättre villkor på redan existerande och nya lån. Bakom bolaget står Mikael Hussain, Filip Polhem och Sven Perkmann.

Förra året blev ett stålbad för fintech-uppstickaren och en tredjedel av personalen fick gå. Nu har bolaget stängt böckerna för 2023 och kan konstatera att omsättningen fick en rejäl knuff framåt samtidigt som förlusterna fortsatte att tynga på sista raden. Det skriver DI som tagit del av bokslutet. 

Under 2023 ökade nettoomsättningen med hela 44 procent till 224 miljoner kronor. 

Rörelseförlusten sjönk från 198 till 59 miljoner kronor och tyngdes av ökade räntekostnader på totalt 110 miljoner kronor. 

Personalen minskade till 111 personer, jämfört med hela 165 ett år tidigare.

”Den gynnsamma tillväxten samt kostnadskontroll gör att vi snabbt närmar oss lönsamhet”, säger vd:n Mikael Hussein till DI. 

Anyfin var med i Breakits reportage om Izettle-arvtagare. Det brukar nämligen sägas att alla  grundarna från fintech-bolaget Anyfin kom från betaljätten Klarna, och det stämmer. Men en av grundarna, Filip Polhem, arbetade bara ett år på Klarna och var innan grundandet av Anyfin en del av Izettle under drygt fem år. 

Enligt databasen Eivora har Anyfin tagit in drygt 1,1 miljarder kronor i kapital sedan starten. Bland investerarna finns riskkapitalbolag som EQT Ventures, Accel och Northzone.

Breakits Stefan Lundell och Olle Aronsson analyserade i oktober förra året Sveriges 15 största onoterade fintechbolag. Då spådde de negativa utsikter för bolaget och risk för ökade kreditförluster på grund av konjunkturläget.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer