Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Män bakom Europas första femtech-enhörning – nu höjs kritiska röster: “Fel”

Artikel bild
Flos medgrundare och vd Dmitry Gurski. Foto: Press/Montage

En viral debatt har brutit ut om mensappen Flo efter att den i dagarna blivit Europas första femtech-enhörning. I grunden handlar det om frågan: Är det ett problem att det är män som ligger bakom supersuccén?

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Den litauiska mensappen Flo tog in 200 miljoner dollar, motsvarande runt 2 miljarder kronor, från Uber- och Airbnb-investeraren General Atlantic och värderades på kuppen till över en miljard dollar. Det betyder att femtech-appen blir den första enhörningen i femtechsegmentet i Europa. En milstolpe för kvinnor – eller?

Det är det som är frågan. För Flos nya status har utlöst en viral debatt. Orsaken är att det miljardvärderade bolaget med fokus på kvinnlig hälsa har ett helmanligt grundarteam. 

De lyckades nå enhörningsstatus i en bransch som är historiskt underinvesterad och som generellt har många kvinnor som grundare. 

Sifted, som först skrev om nyheten, sammanfattar debatten som tagit fart. 

“Om det är ett bolag som grundats av män, letts av män och som finansierats av män som blir den första appen om KVINNOhälsa som når enhörningsstatus, om inte det visar vad som är fel med ekosystemet då vet jag inte vad som kommer att göra det”, skriver Anna-Sophie Hartvigsen som är medgrundare av en investmentapp och en grupp för kvinnor, Female Invest, på Linkedin.

Samtidigt ser andra mer positivt på Flos bedrift och menar att det öppnar dörrar. 

“Den här bedriften bör faktiskt firas. Som en investerare i kvinnlig hälsa som har investerat i mer än 7 femtechbolag så har vi ännu inte sett något på den här nivån”, skriver Deepali Nangia, partner på Speedinvest som svar på Linkedin. 

Flo omsatte 112 miljoner dollar, motsvarande 1,2 miljarder kronor, 2023. Det var ett rejält skutt uppåt från 2022 då omsättningen låg på 35 miljoner dollar, alltså 375 miljoner kronor.

Bolaget, som har runt 500 anställda globalt, går fortfarande med runt en kvarts miljard kronor i förlust. 

På ämnet kan vi tipsa om Breakits granskning av femwashing för ett par år sedan. Det handlade om män som bygger miljardbolag på feminism och kvinnlig hälsa. Du kan läsa granskningen här, här och här.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer