Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Backas av Wallenberg och har Harald Mix som kund – nu säkrar Greeniron 100 miljoner

Artikel bild
Harald Mix, Edward Murray och Annie Lööf. Foto: Press

Impactbolaget Greeniron ska utvinna rent järn och stål av rester och avfall från stålproduktion. I höst rullar produktionen igång i Sandviken.

Men redan nu har bolaget – som backas av familjen Wallenberg och har Annie Lööf i styrelsen – säkrat 100 miljoner kronor i nytt kapital.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Greeniron har tagit fram en ugn för att kunna utvinna järn och stål ur rest- och avfallsprodukterna som uppstår vid ståltillverkning. Redan nu har bolaget tecknat avtal med Harald Mix stålsatsning H2 Green Steel och bolaget backas sedan tidigare av Wallenberg-familjens investmentbolag FAM. För ett tag sedan gick tidigare centerledaren Annie Lööf in i styrelsen. 

För att lyckas med sin mission har bolaget tagit in 100 miljoner kronor i ny finansiering, skriver Impact Loop. Kapitalet kommer från befintliga ägare som FAM och Almi Invest, enligt sajten som pratat med Greenirons vd Edward Murray, grundare tillsammans med sin pappa Hans Murray.

"Trots de här turbulenta tiderna så tror våra aktieägare på det vi gör och har gjort. Det är inte så många andra som kommer att leverera fossilfritt järn till industrin i år, om man säger så", säger han. 

Greeniron kommer att dra igång produktionen i höst i fabriken i Sandviken. För bara ett par månader sedan fick bolaget miljötillstånd för sin första enhet i full skala. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer