Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Techprofilernas bästa boktips – det här läser vi i sommar

Artikel bild
Techprofilerna bjuder på sina bästa boktips. Foto: Press/Montage

Vi har samlat ett gäng techprofiler som bjuder på sommarens bästa boktips.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Vad läser svenska techprofiler i sommar? Efter att ha gått igenom investeringsbolagets Flats delårsrapport – där vd-ordet från Hanna Andreen avslutas med teamets bästa boktips fick vi den inte särskilt originella idén att bjuda på lite läsinspiration. Så vi har helt enkelt frågat ett gäng profiler vad de läser i sommar – och fick en hel godispåse till svar! 

Boktips för semesterlata dagar

Sebastian Siemiatkowski, grundare och vd Klarna, grundare Flat Capital: “Självbetraktelser av Marcus Aurelius – som jag själv inte hunnit läsa än :)”

Hanna Andreen, vd Flat Capital: “Här hemma är Bamse-böckerna mycket populära godnattsagor. Annars tycker jag Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin är lättsmält och mysig.” 

Amaury de Poret, investerare och styrelseledamot Flat Capital: “Autobiography of a Yogi av Paramahansa Yogananda.” 

Filip Samuelsson, medgrundare Blipp och techbonde: “Elon Musk av Walter Isaacson från 2023 med motiveringen: Mäktigt att läsa om en av de största levande innovatörerna under vår tid. Man får perspektiv i sin egna entreprenörsresa att allt är möjligt.” 

Karsten Deppert, startup-profil och serieentreprenör: “Just nu läser jag Terry Pratchett och Discworld-serien. Kan rekommendera speciellt boken Going Postal, som är en parodi på tech startups och företagande…”

Hicham Chahine, vd för Ninjas in Pyjamas: “The Old Man and the Sea av Ernest Hemingway. Kanske lite djup, men är en fin berättelse om hur man får till något från inget. The Prince av Machiavelli. Jag säger bara… ;) Arvet: om självhat, pengar och vägen ur missbruk av Felix Granander. Inte för att han praktiskt taget är som familj för mig (han har investerat i Nip, Breakits anm.), men den var tuff att läsa för mig och sätter ljuset på något få vågar berätta om."

Mikael Pawlo, investerare och entreprenör: “Sommarens roligaste, lättsammaste och tyngsta läsning är Griffin Dunnes memoarer Friday Afternoon's Club. Vill man ha lite tyngre grejer läste jag precis Martin van Crevelds Supplying War, som har några brister, men ändå är en fenomenal genomgång av krigets logistiska utmaningar. Sedan är ju debutanten K J Fuxes deckare Brottsplats Båstad sommarens stora snackis. Russ Roberts Wild Problems som kom förra året, om hur man skall hantera komplexa problem med inkomplett information var väldigt givande också. Bret Easton Ellis The Shards har kommit ut på svenska nyligen under namnet Skärvorna och är författarens bästa bok på decennier.” 

Charlotte Runius, styrelseledamot Flat Capital: “Hillbilly Elegy, en självbiografi av (minst sagt aktuella) J.D. Vance.” 

Aysha Jones, entreprenör och ägare Färg makeup: "Just nu är jag väldigt insnöad på två ämnen, vikingatiden och svart entreprenörskap genom tiderna. Men också om samer och palestiniernas kamp för sitt land. Denna sommar läser jag dessa fyra böcker och så hoppas jag orka skriva klart min egen: All the Black Girls are Activists, Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige, Freedom Is A Constant Struggle och Folket som inte fick finnas: palestiniernas historia."

Daniel Redgert, grundare Redgert Group: “Jag hinner varken läsa eller lyssna särskilt mycket på böcker som nybliven tvåbarnspappa, men då och då river jag av ett eller två kapitel i DN:s Latinamerika-korrespondent Henrik Brandão Jönssons bok Saudade i min jakt på att komma närmre mitt brasilianska arv, samt för att få input till Redgert Comms expansion i Latinamerika. Jag vill även passa på att rekommendera min senaste intervju i Forbes, där jag efter ca tre dagar som pappa fick tillfälle att dela med mig av mina seniora råd till andra föräldrar som balanserar tiden mellan barn och karriär.”

Erika Eliasson Ekberger, grundare Arith: “Jag gillar dokumentära böcker då verkligheten ofta överträffar dikten. På det temat läser jag just nu Honungsfällan om Swedbank och penningtvättsskandalen av Axel Gordh Humlesjö och Lars Berge.”

Matilda Andersson, nyhetschef Breakit: Mina topp tre senast lästa böcker (som jag genuint rekommenderar alla att läsa): Annika Norlins Stacken – för att ingen kan beskriva människor som hon. Och för att det på något vis finns både tröst och lite skav i att man absolut aldrig är ensam om sina skavanker och tankar. Andrev Waldens Jävla karlar – bladvändare! Skratt, sorg och väldigt välskrivet. Emma Cline The Guest/Gästen. Jag läste Flickorna för flera år sedan och blev glad när jag upptäckte Gästen i hyllan på Pocket Shop. Att läsa Emma Cline är lite som att kastas tillbaka till sena tonåren och mitt första möte med Sara Stridsbergs magiska språk och smutsiga tjejer.

Antonio Melani, finanschef Flat Capital: “Under brinnande himmel av Mark Sullivan – tung, men läsvärd!” 

Tobias Blixt, reporter på Breakit: "Den här sommaren har jag jobbat mig halvvägs genom Naomi Noviks Temeraire-serie. Hon skrev nio böcker på tio år om en drake som gillar att bada och bli klappad. Det är också en återberättelse om Napoleon-krigen i fantasy-miljö. Men den är framförallt läsvärd för att den otroliga fina relationen mellan protagonisten och Temeraire (som draken heter). Annars har min bokklubb bestämt tre böcker för augusti som jag rättar mig efter; har inte hunnit dit ännu så jag tar inget ansvar för om tipsen är bra eller inte. Det är Under the Udala Trees av Chinelo Okparanta, The Jasmine Throne av Tasha Suri och The God of the Woods av Liz More." 

Läs mer