Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Ekobrottsmyndigheten: Risker med nya bokföringslagen

Artikel bild
Från och med den 1 juli behöver du inte längre spara papperskvitton. Foto: TT

Nu behöver du inte längre spara papperskvitton – vilket de flesta företagare jublar över. Men Ekobrottsmyndigheten menar att lagändringen riskerar att göra det svårare att utreda ekonomisk brottslighet.

Matilda Andersson

Matilda Andersson

matilda@breakit.se

Nyhetschef

Från och med den 1 juli är det fritt fram att slänga papperskvitton och fakturor – så länge du har sparat en digital kopia. Något som underlättar livet för mängder av företagare.

“Det här innebär en avsevärd förenkling för många företag, som kommer att slippa onödig administration och obefogade kostnader. Det är hög tid för att anpassa dessa regler efter den digitala utvecklingen”, har justitieminister Gunnar Strömmer tidigare kommenterat.

Lagändringen förväntas, förutom att lätta på den administrativa bördan, även hjälpa bolag att spara ordentligt med pengar: 3,9 miljarder kronor per år.

Men nu varnar Ekobrottsmyndigheten för att reformen kan göra det svårare att utreda ekonomisk brottslighet.

“Det kan vara så att om man har en originalhandling som man har förfalskat så har ju åklagaren svårt att bevisa att den är förfalskad om man inte har en originalhandling”, säger Henrik Lundin, strategisk ekorevisor på Ekobrottsmyndigheten, till Ekonomiekot.

I sitt remissvar till lagförslaget skrev Ekobrottsmyndigheten att man vill att företagen ska spara originalkvittona tills dess att de bokförts. Men det fick man inget gehör för.

Henrik Lundin menar att det ökar risken för att ekonomiska brottslingar inte döms. 

“Man kan missa en del brottslighet för att man inte kommer ända in i mål”, säger han till Ekonomiekot.

LÄS MER: Nu får du slänga papperskvitton – här är allt du behöver veta

LÄS MER: Bokföringbolagen jublar åt slopade kravet på papperskvitton

Läs mer