Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Entreprenörsduon bakom Natural Cycles om nannydebatten: “Fått negativa kommentarer”

Artikel bild
Elina Berglund och Raoul Scherwitzl. Foto: Press / Unsplash

Grundarna bakom succéappen Natural Cycles ger sin syn på debatten om nanny eller ej.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Att anlita en nanny för att ta hand om barnen eller inte har varit en flitigt diskuterad fråga sedan Pär-Jörgen Pärson i maj lyfte lösningen på Breakits event Femtalk. Grundtesen låg i att det finns en högre acceptans för kvinnor att ta hjälp med barnen utanför Norden och att en nanny kan vara en nyckel för att lyckas bygga unicorn-bolag.

“Jag tror att det är kulturellt. Vi skapar massa förväntningar på att kvinnor ska vara hemma i nio månader efter barnafödsel”, sa han då.

Sedan dess har hotellkungen Petter Stordalen och riskkapitalisten Susanne Najafi diskuterat frågan i SVT:s Ekonomibyrån. Där den förstnämnda tyckte att det var dags att göra upp med bilden av superentreprenören:

“Vi måste göra oss kvitt myten om att en bra ledare ska jobba 50-70 timmar i veckan”, sa han i programmet.

Nu har paret Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl berättat för DN om deras liv och resa med Natural Cycles i USA. De bestämde sig för att skaffa nanny redan när de bodde i Sverige med sitt första barn, något de sedan fortsatt med i USA med sitt andra barn.

"Att uppfostra barnen är svårare än att bygga bolaget, det är mer emotionellt och stressigt", säger Elina i anslutning till en kommentar om att det är mer konflikter hemma än på jobbet.

Entreprenörsparet säger att de upplevt det enklare att vara både förälder och företagare i USA.

“Vi hade en nanny i Sverige också men det var svårt att få tag på och det är inte lika socialt accepterat”, säger Elina Berglund Scherwitzl och förklarar sedan hur skillnaderna märktes:

“Jag har fått negativa kommentarer i Sverige när jag haft en nanny, det är så ovanligt att ha det här. I USA har många nannys, där sticker vi inte ut.”

LÄS MER: "Kvinnliga entreprenörer behöver kanske visst nannys"

Läs mer