Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med SEB

SEB delar ut hållbarhetspris till framtidens entreprenörer

Artikel bild
Fjolårets vinnare av SEB Next Awards.

Byggmaterial av mjölkförpackningar. Värme och biogas från fiskavfall. En inkluderande arbetsmarknad. Dessa idéer uppmärksammades under SEB Next Awards 2023. I september koras årets vinnare i SEB:s hållbarhetstävling.

En hållbar framtid kräver banbrytande idéer, nya lösningar och människor som kan förverkliga dem. Genom SEB Next Awards vill SEB hylla hållbart entreprenörskap och dem som driver det framåt.

”För att lösa de miljö- och samhällsutmaningar vi står inför krävs innovation och engagemang. Och för att klara omställningen är det viktigt med smarta samarbeten mellan storbolag, startups och forskning. Här utgör alla en viktig pusselbit. Genom priset vill vi lyfta fram entreprenörer med ett hållbarhetstänk, som har nya idéer, driver omställning och verkar för ett bättre samhälle”, säger Hans Beyer, hållbarhetschef på SEB.

Under maj hölls fyra deltävlingar i Stockholm, Umeå, Göteborg och Malmö för att utse finalisterna i årets upplaga av SEB Next Awards.

Tre kategorier

SEB Next Awards har delats ut årligen sedan 2021 med syftet att hylla hållbart entreprenörskap och personerna bakom det. Priset delas ut i tre kategorier: New Ideas som hyllar innovativa idéer och initiativ, Transformation som lyfter fram företag som ställer om för en hållbar framtid, och det tredje priset Community går till föreningar och organisationer som gör skillnad genom att lösa olika samhällsproblem.

SEB stöttar vinnarna genom handfasta verktyg som gör att de kan fortsätta utvecklas. De får delta i specialanpassade tillväxt- och utvecklingsprogram, blir en del av bankens ekosystem för entreprenörskap och uppmärksammas i SEB:s marknadsföring.

Vi har ju trots allt lagt tusentals timmar på vår idé

Joel Oresten, en av grundarna till Renahav som vann kategorin Transformation i SEB Next Awards 2023, berättar att vinsten i SEB Next Awards lett till att fler fått upp ögonen för Kungshamns-företaget som förespråkar ett cirkulärt tänk där avfall byts ut mot produkter och råvaror för andra industriers processer.

”Man kan nog säga att vi inte varit så bra på att berätta för världen vad vi håller på med. Vi satt mest på vår kammare och jobbade på, och vårt fokus låg på att göra skillnad lokalt.”

Att synas har aldrig varit viktigt, tycker han.

”Men jag kan idag erkänna att uppmärksamheten vi fått i och med SEB:s utmärkelse känns bra. Vi har ju trots allt lagt tusentals timmar på vår idé och vi vill ju inspirera fler att tänka cirkulärt.”

Årets tävlande

I kategorin New Ideas tävlar i år Fibu som utvecklat ett biobaserat skum av träfibrer för att minska plastberoendet, Enduce vars golvbrunn återvinner värme från duschvatten, Saveggys ”gurkplast” av raps och havre och Adsorbi som har hittat ett sätt att göra luftrening miljövänlig.

Inom Community tävlar Anthropocene Fixed Income Institute som sedan 2021 styrt kapital från icke-miljömässiga investeringar till att finansiera snabbare omställning, Hej främling som vill stärka människors känsla av tillhörighet och hälsa med hjälp av enkla aktiviteter, Trygg Rätt som förebygger kriminalitet med hjälp av positiva förebilder och Ingenjörer utan gränser som löser utmaningar kopplade till FN:s hållbarhetsmål.

I kategorin Transformation tävlar Hummeltorp Sverige som återvinner restavfall från byggindustrin, Arevos lösning som minskar jordbruksutsläppen drastiskt, Ekolution som har tagit fram ett växtbaserat, giftfritt byggmaterial och Brukspecialisten som återanvänder fasadtegel.

Den 5 september samlas finalisterna i Konserthuset i Stockholm. Här får de presentera sina initiativ inför en jury, som består av namnkunniga företagare och experter på entreprenörskap.

SEB har i mer än 160 år stöttat entreprenörer. De ser att nytänkande och framåtanda skapar bättre samhällen och gemenskap. Nu och i framtiden.

På SEB tror man på att varje företag är viktigt, oavsett storlek. Varje investering spelar en avgörande roll. De stora branschaktörerna behöver få med sig hela leveranskedjan för att kunna genomföra en hållbar övergång. Detta inkluderar inte bara de etablerade företagen utan även möjliggörarna – de innovativa entreprenörerna – vars visionära idéer och banbrytande teknologier är avgörande för att driva denna förändring.

Läs mer om årets tävlande bolag och juryn för SEB Next Awards här.

Läs mer