Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Därför stödjer Silicon Valley-miljardären Marc Andreessen Trump: “Min mamma kommer bli arg”

Artikel bild
Marc Andreessen och Donald Trump. Foto: TT

Techprofiler har flockats till republikanska partiets kandidat och sprutar pengar över Trump.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Det var länge sedan den politiska temperaturen var så hög i USA. Efter mordförsöket på den förre presidenten och nuvarande republikanske presidentkandidaten Donald Trump pågår just nu partiets konvent där Trump officiellt blev dess kandidat igår. 

Samtidigt strömmar techmiljardärer till för att stötta honom. Den mest högljudde är, som nästan alltid, Elon Musk som lovat att skänka i runda slängar en halv miljard per månad till Trump under valrörelsen. Även Winklevoss-bröderna, Palantirs medgrundare Jon Lonsdale och Shaun Macguire, partner på Sequoia stöttar Trump med pengar (även om det legendariska riskkapitalbolaget som är storägare i Klarna inte stödjer någon kandidat). 

Men varför denna massiva uppslutning? Marc Andreessen, medgrundare av riskkapitaljätten Andreessen Horowitz som investerat i bland annat svenska bolag som Seidr, Yubico och också satsade på Skype, berättar i en ny podcast vad som fick honom att luta åt Trumps håll. 

“Jag hade önskat att vi inte behövde välja sida”, säger han i podden The Ben & Marc show.

“Vi tror bokstavligen att framtiden för vårt bolag, framtiden för tech och framtiden för USA står på spel.”

Andreessen säger att han alltid stöttat Demokrater och att till och med hans mamma kommer att bli arg på honom när han nu går ut och stöttar Trump. Men en sak fick bägaren att rinna över.

Det handlar om skatten på orealiserade kapitaltillgångar som Bidens administration har föreslagit. Skatten skulle förenklat kunna innebära att ägare till startups blir tvungna att betala skatt när värderingen på bolaget stiger.

“Om du är ett riskkapitalbolag försvinner delar av din portfölj varje år. Då försvinner din affär”, säger han.

“Det skulle göra startups helt otänkbara”, säger Marc Andreessen.


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer