Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Fredrik Reinfeldt åker på miljonsmäll – när Credpoint går i konkurs

Artikel bild
Fredrik Reinfeldt investerade i Credpoint.

Credpoint ville göra kreditupplysningar bättre med data i realtid. Startup-företaget lyckades också få in Fredrik Reinfeldt som investerare och styrelseordförande.

Men nu har ex-ministern hoppat av och satsningen går i konkurs – vilket innebär att Reinfeldts aktier blir värdelösa.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Grundtanken bakom Credpoint var att ge kreditupplysningar som baseras på färskare data än vad som tidigare varit möjligt. Det skulle innebära att uppgifter om en kund som tagit lån skulle vara tillgängligt för andra aktörer som spelbolag, e-handelsbutiker eller andra långivare.

Bolaget grundades 2020 av Hira Syed Zoghlami som själv hade en lång karriär inom bank, finans och försäkringar bakom sig. Ett år senare meddelade bolaget att den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt blivit invald som både investerare och styrelseordförande.

“Jag har levt ett långt liv i offentligheten och det har slagit mig hur vi har belyst tillgångar snarare än skulder. Att få bättre kunskap och uppföljning om skulder betyder väldigt mycket för samhället”, sa den tidigare statsministern då. Han lämnade ordföranderollen i mars 2024.

Men pengarna räckte inte till och nu har bolaget försatts i konkurs av tingsrätten i Solna.

Enligt databasen Eivora har Credpoint tagit in totalt 10,4 miljoner kronor i riskkapital sedan starten, med en värdering på 46 miljoner kronor senast. Fredrik Reinfeldt ägde 4,3 procent av bolaget, enligt Eivora, vilket motsvarar ett värde på cirka 2 miljoner kronor som nu går upp i rök. 

Konkursförvaltare är Isak Hübinette vid Lindskog Malmström Advokatbyrå. Han skriver till Breakit att han har förhoppningar om att kunna sälja bolagets tjänst:

“Konkursboet avser att underhålla tjänsten under en kortare tid för att kunna finna en köpare av programvaran genom offentligt anbudsförfarande. Vi ser att det finns goda förutsättningar för att hitta en framtid för den välfungerande och efterfrågade programvara som bolaget har utvecklat.”

Den senaste årsredovisningen i Credpoint visar att bolaget inte hade några intäkter för 2023 samtidigt som förlusten skrevs till 3,3 miljoner kronor. 

Däremot skrev grundaren Hira Syed Zohlami i årsredovisningen att de väntade på införandet av ett centralt skuldregister för konsumentkrediter.

“Vi ser detta som en betydande möjlighet att erbjuda våra kunder kreditupplysningar i realtid, vilket stärker vår position som en innovativ aktör på marknaden. I väntan på ett mer konkret upplägg kring SKRI (registret, Breakit anmärkning) har vi arbetat intensivt med vårt företagsregister för B2B-aktörer som vi planerar att lansera under Q3 2024.”

Det har varit en tuff sommar för tidigare toppmoderater. Förra veckan rapporterade vi om raset i Anna Kinberg Batras hund-startup.

Läs mer