Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Techinvesteraren JD Vance blir Trumps parhäst – Musk ska donera halv miljard i månaden

Artikel bild
Donald Trump, JD Vance och Elon Musk. Foto: TT

Donald Trumps väljer JD Vance som kandidat till vicepresident – och han har en bakgrund som riskkapitalist i Silicon Valley.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Det är en turbulent tid i amerikansk politik. Inför höstens presidentval har den sittande presidenten Bidens hälsa ifrågasatts efter flera framträdanden där han har verkat virrig. Samtidigt har Donald Trump skruvat upp retoriken ytterligare ett steg sedan förra valet som han förlorade. Allt kulminerade vid ett mordförsök häromdagen där Trump klarade sig med en hårsmån när ett skott träffade honom i örat.

Medan Joe Biden fortsatt sin återvalskampanj, med Kamala Harris vid sin sida som vicepresident, har det länge varit oklart vem som ska bli Donald Trumps partner. 

Fram tills i går kväll. Då pekade Trump på Ohio-senatorn JD Vance och sa “honom ska vi ha”. Delegaterna på partiets konvent i Milwaukee höll med och den förre riskkapitalisten blir den som följer med Trump in i Vita huset om han vinner i höst. 

Förutom att tidigare ha varit en hård Trump-kritiker (Vance har bland annat kallat Trump för “USA:s Hitler”) har senatorn en bakgrund som riskkapitalist. Efter att ha tagit examen på Yale flyttade han till Silicon Valley för att jobba på Mithril Capital, ett riskkapitalbolag grundat av Peter Thiel. Thiel backade även Narya, den VC-firma som Vance senare startade tillsammans med en kompanjon.

Vance har senare gjort sig känd för att vara kritisk mot big tech och sägs vara den första kandidaten för ett stort parti som äger bitcoin.

Nu ställer också andra Silicon Valley-kändisar upp för Trump och stora summor har donerats till presidentkandidaten den senaste tiden. Bland annat har Winklevoss-tvillingarna, Palantir-medgrundaren Joe Lonsdale och flera partners på legendariska riskkapitalbolaget Sequoia donerat pengar till Trump. Även Elon Musk, som efter mordförsöket öppet gick ut och stöttade Trump, ska ha lovat att donera en halv miljard kronor till honom varje månad fram till valet.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer