Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Konspirationsteorierna frodas – och techledarna hyllar Trump efter skotten

Artikel bild
Mark Zuckerberg, Donald Trump och Elon Musk.

Skotten mot den förre presidenten får konspirationsteorierna att flöda på X.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Det gick en chockvåg över världen under natten mot söndagen svensk tid. Den förre presidenten, och Republikanernas kandidat för att utmana Joe Biden, hade skjutits på ett valmöte i Pennsylvania.

Donald Trump klarade sig otroligt nog med bara en skråma när ett skott for genom hans öra men en person i publiken avled efter skottlossningen. Skytten sköts bara ett ögonblick senare ihjäl av Secret service-agenter. 

Det var samtidigt startskottet för utredningen om vad som hade hänt. Och i väntan på att polisen skulle uttala sig och vi kunde få reda på vad som egentligen hade hänt frodades konspirationsteorierna på sociala medier.

Medan Youtube, Facebook och Metas X-utmanare Threads riktade sina sökresultat mot nyhetskanaler trendade poster och video som pekade ut skottlossningen som fejkad eller påhittad på X, skriver tidningen Verge.

Samtidigt gick X ägare, den välbekante Elon Musk ut och sa att han skulle stötta Trump fullt ut.

Även andra techledare har reagerat på händelsen.

“Det här är en mörk dag för vårt land”, skriver Mark Zuckerberg på Threads.

“Jag tänker mycket på hur stor skillnad en tum kan göra”, skriver OpenAI-grundaren Sam Altman på X medan Amazon-grundaren Jeff Bezos hyllar Donald Trump.

“Vår tidigare president visade enormt mod under bokstavlig eld i kväll. Så tacksam för hans säkerhet och så ledsen för offren och deras familjer.”

Så sent som i fredags släppte Meta alla restriktioner för Trump på hans Instagram och Facebook. De hade varit begränsade sedan attacken på den amerikanska kongressen i början av 2021.

Mannen som sköt Donald Trump ska ha varit 20-årige Thomas Matthews Crooks men hans motiv är än så länge oklart.



Läs mer