Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Kräver 77 miljarder – för att ha stoppat Musks enorma ersättning

Artikel bild
Elon Musk vd på Tesla, och mycket annat. Foto: TT

Advokaterna kräver rekordsumma – trots att Elon Musk fick sina pengar till slut.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Härvan runt det enorma ersättningspaketet som världens mest kända entreprenör, Elon Musk, fått från Tesla har rullat runt i världsmedierna under våren.

I korthet kan det sammanfattas så här. 

2018 klubbades ett ersättningspaket till Musk igenom av Teslas bolagsstämma. Det bestod av olika prestationsbaserade optioner och i utbyte gick Musk med på att avstå lön. Då var företaget Tesla värt bara en tiondel så mycket som idag.
Sedan rusade aktiekursen och kompensationen växte till den största i världshistorien, ungefär 500 miljarder kronor. 

Det fick en del aktieägare att dra öronen åt sig och en av dem, Richard Tornetta, lyckades med stöd av andra få en domstol i Delaware att ogiltigförklara ersättningspaketet i början av året. 

Nu vill advokaterna som hjälpte honom ha betalt, och det blir också en rekordsumma. Advokaterna kräver Tesla-aktier till ett värde av 7,3 miljarder dollar, ungefär 77 miljarder svenska kronor. Det motsvarar en timlön på ungefär 370.000 dollar, eller ungefär 3,9 miljoner kronor. 

Advokaterna menar att deras krav, som ska betalas av Tesla, är ovanligt modest och att det inte handlar om pengarna.

“Om Delaware fortsätter att tycka att det är bra att övervaka dåligt beteende, skulle det vara en mycket dålig idé att begränsa incitamenten för advokater”, säger Greg Varello, som företräder advokaterna i rätten.

Teslas företrädare kallar ersättningskraven för ett dåligt skämt och menar att kraven istället borde ligga på 143 miljoner dollar.

Vid en extra bolagsstämma under våren klubbades Musks ersättningspaket ändå igenom samtidigt som Teslas verksamhet flyttades till Texas.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer