Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Dynamic code skulle säljas för 1,5 miljarder – nu har omsättningen rasat 93 procent

Artikel bild
Foto: Press/Montage

Under pandemin nådde hälsobolaget flera hundra miljoner i omsättning – och riskkapitalisterna jublade när miljardbudet kom.

Sedan rasade det ihop. Intäkterna under fjolåret var endast en bråkdel av toppnivån, och en vinst på 100 miljoner har blivit till storförlust.

Men i höstas tillträdde en ny vd – som berättar att en vändning är på gång.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

Dynamic Code blev en av de stora vinnarna under pandemiåren 2020 och 2021. När bolaget lyckades knyta ett avtal med folkhälsomyndigheten kring PCR-tester för Covid-19 rusade både intäkterna och vinsten. 

Bolaget gick från att omsätta 19 miljoner kronor med ett minusresultat på 19 miljoner under 2019, till en omsättning på hela 366 miljoner och rörelsevinst på 100 miljoner kronor under 2021. 

På toppen, hösten 2021, var bolaget väldigt nära att gå samman med hälsobolaget Aegirbio, i ett bud som vid tidpunkten var värt cirka 1,5 miljarder kronor. Affären sprack sedan Aegirbio dragits in rejäla besvär, och aktiekursen föll samman (läs mer här). 

Stora förändringar

Sedan dess har det gått betydligt tuffare för Dynamic Code. 

2022 siktade de istället in sig på börsen, men tvingades ställa in planerna på grund av världsläget. Ett år senare rapporterade vi om att de tvingades dra ned på cirka 30 procent av personalstyrkan. 

Nu har Breakit tagit del av Dynamic Codes senaste bokslut, som visar att 93 procent av omsättningen har försvunnit sedan toppen. Från 2022 till 2023 föll försäljningen från 102 miljoner till 24 miljoner kronor. Bolaget skriver i bokslutet att detta främst beror på att man har slutat med covidtester under året.

Rörelseresultatet i Dynamic Code landade under fjolåret på minus 89 miljoner kronor, en marginell förbättring jämfört med minus 95 miljoner året innan.

I augusti förra året kom Emilie Erhardt Winiarski in som vd. Hon kan knappast lastas för fallet i intäkter och vinst – utan har kommit in senare med uppdraget att vända utvecklingen.

“Som en naturlig följd efter att Dynamic Codes omsättning för Covid-19 försvann, så är bolaget tillbaka där det var innan covid med den ursprungliga kärnaffären”,  skriver Emilie Erhardt Winiarski i ett mejlsvar till Breakit och fortsätter: 

“Detta betyder alltså att rensat för covid så har vi inget stort tapp. Detta har varit situationen för många bolag som klev in under pandemin för att erbjuda tester eller andra covid-relaterade tjänster. När detta sedan avtog så försvann de intäkterna som en naturlig följd”.

Emilie Erhardt Winiarski uppger att bolaget fått bra utväxling på de nya satsningarna och räknar med en tillväxt på 40 procent under 2024. Det första kvartalet i år omsatte bolaget 6,6 miljoner (att jämföra med 6 miljoner kronor samma period ifjol) och hade ett EBITDA-resultat på minus 12,6 miljoner kronor (minus 25,9 miljoner kronor i fjol).

Vad är planen för att vända till lönsamhet?
“Jag tog över som vd i slutet av 2023 och har sedan dess jobbat aktivt med att vända bolaget. Vi har kapat stora kostnader och fått igång tillväxten igen genom ett antal prioriterade kommersiella satsningar som har fått effekt. Vi räknar med att nå lönsamhet 2026 med den plan vi nu har lagt och följer. Vi har sedan årsskiftet visat på en väldigt bra tillväxt.”

Kan fylla på

Medelantalet anställda minskade under fjolåret från 76 till 43 personer. Det fanns 62 miljoner kronor i kassan vid 2023 års slut. 

Noterbart är också att bolaget förra hösten köpte upp Findout Diagnostics konkursbo.

Besparingar i år ska bland annat ha skett genom ytterligare en omorgansisation och att ha bytt till mindre lokaler, enligt bokslutet.

Kan det bli aktuellt att ta in mer riskkapital eller annan finansiering?
“Vi har en god kassa som tar oss nästan hela vägen fram till lönsamhet. Men allt beror på hur aggressivt vi vill växa framöver och därmed om vi kommer att behöva mer kapital eller inte”, skriver Emilie Erhardt Winiarski.

De tre största ägarna i bolaget enligt datatjänsten Eivora är VC-firman Backing Minds (med bland annat Sara Wimmercranz i spetsen), grundaren Anne Kihlgren och SEB.

Läs mer