Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Qliro säljer affärsben för över 700 miljoner kronor – ska bara satsa på betallösningar: "Helt drivande"

Artikel bild
Qliros vd Christoffer Rutgersson. Foto: Press

Qliro renodlar verksamheten och satsar fullt ut på betallösningar och checkouten – som varit drivande i fintechbolagets resa mot break-even.

"Dagens besked är en viktig milstolpe i Qliros tillväxtresa", säger vd:n Christoffer Rutgersson.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Qliro har ingått avtal med Morrow Bank om att avyttra bolagets privatlåneportfölj inom affärssegmentet Digital Banking Services. Köpeskillingen förväntas uppgå till 714 miljoner kronor, vilket motsvarande en premie på två procent sett till lånevolymen. 

Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på torsdagen.

Med försäljningen av ett av bolagets affärsben så ska Qliro renodla verksamheten mer mot betallösningar och checkouten. Lån har sedan den nya strategin etablerat sig legat utanför fokus, heter det.

”Dagens besked är en viktig milstolpe i Qliros tillväxtresa och bekräftelse på vårt åtagande att skapa den bästa upplevelsen för våra handlare och deras kundresa”, säger Qliros vd Christoffer Rutgersson.

"Affärssegmentet nådde break-even för första gången i Q1 2024 och har varit helt drivande i bolagets transformation av lönsamheten och i den positiva utvecklingen av både intäkter och kostnader.”

Den avyttrade verksamhetens rörelseintäkter uppgick till 73,9 miljoner år 2023 med ett rörelseresultat på 32,6 miljoner kronor före jämförelsestörande poster.

Det kan jämföras med den resterande verksamheten vars rörelseintäkter för räkenskapsåret 2023 ökade med 11 procent till 374,6 miljoner kronorsamtidigt som affärssegmentets rörelsekostnader minskade med 57,2 miljoner kronor, skriver Qliro.

Rörelseresultatet före jämförelsestörande poster för betallösningen förbättrades med 89,6 miljoner under 2023 och nådde break-even för första gången under första kvartalet 2024.

 

Läs mer