Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Rejält lyft för hajpade rakhyvlarna Estrid: “Målsättningen har uppnåtts”

Artikel bild
Ben Eliass, grundare Estrid. Foto: John Resborn

Estrid har sedan starten laddat med stora mängder riskkapital – och gjort stora förluster.

Breakit har nu tagit del av bolagets senaste bokslut, som visar på stark tillväxt och rejält förbättrade marginaler.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

Vd:n Ben Eliass grundade rakhyvelsbolaget 2019 tillsammans med Alan Aygün och Amanda Westerbom.

I senaste rundan, som genomfördes ifjol, värderades bolaget till 2 miljarder kronor. Bland investerarna finns namn som Altor, Nordic Capital, Sebastian Knutsson, Cristina Stenbeck och Susanna Campbell. Enligt ägardatatjänsten Eivora har Estrid totalt tagit in 450 miljoner kronor.

Ny visar bolagets färska bokslut att 2023 blev deras bästa år hittills. 

Omsättningen ökade under året från 427 till 669 miljoner kronor, alltså upp med cirka 57 procent. Samtidigt minskade rörelseförlusten från 215 till 38 miljoner kronor. 

“Tillväxten är främst driven av försäljningen till den stabila basen av aktiva prenumeranter som kontinuerligt fortsätter att växa. Under 2023 ökade antalet aktiva prenumeranter med 22% jämfört med föregående år. Tillväxt på befintliga marknader har varit Estrids fokus och målsättningen har också uppnåtts”, skriver bolaget i bokslutet. 

Redan förra hösten nådde Estrid lönsamhet på månadsbasis, berättade Ben Eliass då för Breakit. Det berodde bland annat på snabb tillväxt i Tyskland och Storbritannien, i kombination med flera andra faktorer.

"Det finns inga hemliga formler. Vi har jobbat hårt, försökt ta smarta beslut och haft snabba beslutsvägar – jag tror fortsatt på att 90 procent av alla beslut inom ett bolag kan tas under 10 minuter. Utöver det har vi haft ett mycket stort fokus på att hålla i kostnaderna, det finns så mycket onödig waste som går att skala bort om ledningsgruppen verkligen väljer att fokusera på det”, uppgav han då.

De växte då i en takt som innebar att de var påväg att nå breakeven på årsbasis enligt Ben Eliass, men nådde alltså inte hela vägen dit. 

LÄS MER: Estrid får in nya miljoner och tar sikte på giganten: “Buffert men även bränsle”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer