Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Skenande miljardförluster för Northvolt – då ska det vända

Artikel bild
Peter Carlsson, vd och grundare av Northvolt. Foto: TT

Northvolt blottar korten efter turbulensen och redovisar skenande miljardförluster.

Samtidigt säger finanschefen att allt är enligt budget – och att vändningen kommer.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

I veckan tog Northvolts vd och grundare Peter Carlsson bladet från munnen efter att det stormat rejält om batteriutmanaren de senaste veckorna. I en intervju med DI sa toppchefen att han övervägde att dra i handbromsen vad gäller bolagets expansionsplaner. Samtidigt avfärdade han påståenden om att Northvolt skulle vara något av ett luftslott.

“Det finns en jäkla framåtanda, att nu knyter vi handen i fickan och visar Sverige.”

Nu talar nästa Northvolt-chef ut. Finanschefen Alexander Hartman lägger korten på bordet om bolagets ekonomi efter att bolagets första fabrik i Skellefteå i åratal dragits med förluster och förseningar och inte alls kommit upp i önskad produktionsnivå.

Det färska bokslutet visar att Northvolt hade en omsättning på 1,35 miljarder kronor, marginellt bättre än tidigare, samtidigt som bolagets förluster landade på 12,5 miljarder. Det är en kraftigt ökning från –3 miljarder kronor år 2022. 

”Under de närmaste kommande åren kommer vi redovisa en väsentligt större försäljning”, säger Alexander Hartman.

Enligt finanschefen låg miljardförlusten i linje med budgeten för investeringsfasen. 

”Investeringarna är väldigt tunga i början, men i Skellefteå har vi nu alla maskiner på plats för fas 1”, säger han. 

Samtidigt sköt Peter Carlsson på startdatum för när fas 1 kan börja i Skellefteå – från 2025 till 2026 – för bara ett par dagar sedan. 

Sedan start så har Northvolt tagit in 15 miljarder dollar, alltså omkring 150 miljarder kronor. Lite mer än hälften, 8 miljarder, har redan spenderats.

”Vi har ungefär 2 miljarder dollar på balansberäkningen i kontanta medel, men med tillgång till mer finansiering utanför den”, säger Alexander Hartman. 

Northvolt har också tagit lån för att växa. Vid årsskiftet så hade koncernen räntebärande skulder på nästan 15,5 miljarder dollar, drygt 16 miljarder kronor.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet. 

 

Läs mer