Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Förlusttyngda Ideal of Sweden minskar omsättningen med nästan 100 miljoner kronor – men hoppas på lönsamhet i år

Artikel bild
Thomas Raun, vd på Ideal of Sweden. Foto: Press/Montage

Förra året meddelades att Ideal of Sweden, som säljer mobiltillbehör, sjösatte ett sparpaket och att närmare 30 medarbetare fick lämna bolaget.

Nu kan Breakit berätta att bolagets omsättning minskade med hela 95 miljoner kronor under året – och att resultatet sjunker.

Men det en gång hajpade företaget har agerat och hoppas på lönsamhet i år.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Det är inte nödvändigtvis superenkelt att driva bolag just nu. I alla fall inte om verksamheten i fråga säljer mobilskal och andra tillbehör till våra telefoner. 

Så sent som tidigare i veckan rapporterades om att The Case Factory har ansökt om konkurs. För några månader sedan skrevs det om Nudient, som enligt uppgifter till Breakit ska ha varslat majoriteten av personalstyrkan. 

Ideal of Sweden är ytterligare en aktör i branschen som har haft det tufft, inte minst förra året då bolaget sjösatte ett sparpaket och närmare 30 medarbetare fick lämna sina jobb. 

Nu kan Breakit berätta hur hela året såg ut för e-handlaren och mobiltillbehörsförsäljaren. Med tanke på fjolårets sparpaket kanske det inte är så överraskande att det inte blev något rekordår. 

Så här gick det.

Nettoomsättningen uppgick till 408 miljoner kronor, med ett minusresultat på 217 miljoner  kronor, enligt den senaste årsredovisningen. Det kan jämföras med året innan, då  omsättningen landade på 504 miljoner kronor, med ett minusresultat på 197 miljoner kronor. Omsättningen minskar alltså med över 95 miljoner kronor, samtidigt som resultatet också faller. 

Så hur kommer det här sig?

Bolaget har påverkats av en drös negativ händelser i omvärlden, skriver företaget i bokslutet. Oroligheter i Europa och pågående konflikt i mellanöstern har slagit mot leverantörerna, som i sin tur lett till att mycket fokus lagts på att säkerställa råvarupriser och alternativa transportvägar. Det har även gjort att köpkraften hos konsumenterna minskat. Att den svenska kronan försämrats har också påverkat marginalerna negativt. 

Men Ideal of Sweden kämpar på och flera åtgärder har gjorts. 

Omfattande omstruktureringar har genomförts för att kratta manegen för en mer hållbar och lönsam operativ affärsmodell. Man har lämnat olönsamma marknader och stängt fysiska butiker. I tillägg har ett “förbättrat kundfokuserat sortiment lyfts fram”, heter det i bokslutet. 

Ideal of Sweden har även gjort en nedskrivning av lager om 65 miljoner kronor och tillfört  253 miljoner kronor genom aktieägartillskott varav 133 miljoner har tillförts i likviditet samt 120 genom utfästelse. 

“Styrelsen har med hjälp av bolagets ledning under våren tagit fram genomarbetade kassaflödesprognoser som speglar resultaten av de förbättringsinitiativ som implementerades under våren”, skriver bolaget. 

“Bedömningen är att koncernen har tillräckligt med likviditet och eget kapital som erfordras för verksamheten till den tidpunkt då koncernen har återgått till lönsamhet vilket väntas ske under 2024.” 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer