Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Storaffär i Saas-Sverige – Lumera gör sitt största förvärv

Artikel bild
Jonas Alfredsson, Lumera. Foto: Press

SaaS-bolaget Lumera köper upp brittiska ITM.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

Lumeras affärsidé är att digitalisera pensions- och livförsäkringindustrin, med bolag i branschen som kunder.

För åtta år sedan värderades Lumera (då hette bolaget Itello) till 150 miljoner. Sedan dess har de vuxit rejält, och värderas till strax över 3 miljarder när Skandia och AMF förra året gick in som minoritetsägare

Storägare i bolaget sedan tidigare är SaaS-investeraren Monterro. De aviserade i samband med fjolårets affär att Lumera skulle gå mot börsen.

Nu kommer nyheten om att bolaget gör sitt hittills största förvärv. Det handlar om brittiska ITM, som levererar teknik och datahantering till liv- och pensionsbolag. Totalt har ITM hela 160 anställda, som blir en del av Lumera. 

“Vi är två framgångsrika företag med mycket gemensamt som nu går samman, och inte minst är det visionerna som förenar oss”, säger Lumera-vd:n Jonas Alfredsson i en kommentar. 

Han lyfter deras branschkunnande, tekniska kompetens och starka position på den brittiska marknaden som några av de viktigaste faktorerna bakom köpet. 

“Jag är också övertygad om att våra respektive team kompletterar varandra och passar väl ihop när det gäller kompetens, inställning och företagskultur”, fortsätter vd:n.

Parterna uppger att de inte vill avslöja vad prislappen landade på för affären.

2023 omsatte Lumera 493 miljoner kronor, med en vinst på 63,4 miljoner. Medelantalet anställda under året var 250 personer.

LÄS MER: 70 bolag och 22 rising stars – här är siffrorna, personerna och alla analyser över SaaS-Sverige 2023

Läs mer