Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Konkurserna rusar – ökat med 39 procent hittills i år: “Ett av de tuffaste för svenska företag”

Artikel bild
Genrebild. Foto: Istockphoto.com

Konkurserna tycks ha avlöst varandra den senaste tiden. Nu visar nya siffror att antalet bolag som gått i stöpet hittills i år ökar rejält.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Att många företag har haft det tufft den senaste tiden är det nog få som har missat. En drös med bolag har tvingats till konkurs, inte minst inom techsfären. Mer om vilka företag som drabbats går att läsa här.

Nu har det kommit nya siffror från Creditsafe, som visar att 864 aktiebolag i Sverige försattes i konkurs under juni. Jämfört med samma månad förra året är det en ökning med tre procent.

Tittar vi på hur utvecklingen ser ut hittills i år är bilden ännu mer dyster.  

Under det första halvåret i år har 5 442 aktiebolag gått i stöpet, vilket är en ökning med 39 procent jämfört med samma period året innan. Om vi blickar ännu längre tillbaka, till samma period 2022, har konkurserna ökat med 87 procent. 

“Juni uppvisar en liten ökning i procentuella tal, men antalet konkurser denna månad är fortfarande historiskt högt. Det är viktigt att komma ihåg att juni förra året var en av de månader med högst antal konkurser under hela 2023”, skriver Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i ett pressmeddelande. 

“Även om nivåerna ser ut att ha stabiliserats, kommer det här året att bli ett av de tuffaste för svenska företag ur ett konkursperspektiv.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer