Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

26 allvarliga olyckor på Northvolt – källor vittnar: “Inte säkert”

Artikel bild
Grundaren och vd:n Peter Carlsson på Northvolt-fabriken i Västerås. Foto: TT

Säkerheten på Nortvolt är under lupp efter flera bakslag och uppmärksammade dödsfall.
DN har med hundratals dokument och vittnesuppgifter kartlagt hur farligt det har varit att jobba på Northvolt – svart på vitt.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Northvolt har många gånger kallats för ett av Sveriges hopp när det kommer till grön omställning. Många miljarder har pumpats in i prestigeprojektet – både från Sverige och utlandet – som ska vara med och lösa framtidens energifråga. 

Men den senaste tiden har en annan bild tecknats av Northvolt. Bakslagen har radat upp sig, från Borlänge-fabriken som inte blir av till den enorma BMW-ordern som stoppats. Och värre än det. Inom loppet av ett halvår har tre personer dött efter arbetspass på fabriken i Skellefteå, vilket väckt stor medial uppmärksamhet, och det har beskrivits som den värsta krisen för bolaget. Polisen har inlett en utredning om eventuella samband. 

Northvolt gör stora förluster och hinner inte med efterfrågan. Pressen är enorm och har lett till att säkerheten inte alltid prioriteras, uppger källor med insyn till Dagens Nyheter.

Tidningen kan i en granskning visa att det inträffat 26 allvarliga olyckor på Northvolt, detta efter att ha tagit del av hundratals dokument från Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och inifrån Northvolt.

I två av olyckorna har människor dött. Men det handlar också om explosioner, bränder och anställda som andats in farlig gas. Och Arbetsmiljöverket har flera gånger konstaterat allvarliga brister i arbetsmiljön.

DN har också varit i kontakt med ett 20-tal källor inifrån Northvolt, varav drygt hälften beskriver säkerhetsbrister. 

Tidningen har sökt Northvolt för en intervju. I ett uttalande uppger bolaget att det inte sticker ut i antalet olyckor jämfört med andra industriarbetsplatser och att de satsar mycket på systematiskt arbetsmiljöarbete. Bolaget skriver att det vill växa men att tillväxten aldrig sker på bekostnad av medarbetarnas säkerhet.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer