Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Oliver Edholm slutar som vd på hajpade Depict – drabbats av utbrändheten: “På insidan var det riktigt smärtsamt”

Artikel bild
Oliver Edholm, grundare Depict.ai. Foto: Jonas Borg

Det hajpade AI-bolaget Depict, som håvat in hundratals miljoner kronor i riskkapital, står inför en förändring.

Nyligen berättade grundaren Oliver Edholm att företaget byter affärsmodell. Nu öppnar han upp om att han har drabbats av utbrändhet och lämnar både vd-posten och det operativa arbetet i bolaget.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

21-årige Oliver Edholm har sedan 2020 blivit ett känt namn inom näringslivet. Då drog han nämligen, uppenbarligen i väldigt ung ålder, igång AI-bolaget Depict.

Framgången dröjde inte. Sedan starten har företaget tagit in hundratals miljoner kronor från kända riskkapitalbolag, däribland Northzone, EQT Ventures och amerikanska Tiger.  

Så sent som för ett par månader sedan berättade Oliver Edholm att Depict byter affärsmodell. Bolaget såg dagens ljus 2020, och hade då ambitionen att förbättra produktrekommendationer för e-handlare med hjälp av AI, ska nu istället lägga fokus på en egen Shopify-app. 

“Vi har nischat in oss mycket mer över tid, och vi satsar allt på den här lösningen nu”, sa grundaren då. 

Men bakom kulisserna har mer än så hänt. 

I en intervju med SvD Näringslivs berättar 21-åringen om att han för ett par år sedan drabbats av utbrändhet, och att han nu väljer att  kliva ned från vd-stolen.

“Det var fysiskt jobbigt att röra på mig. Bara att sätta på mig strumporna tog 30 minuter”, säger han till SvD. 

För tidningen berättar han att beslutet att sluta innebär att han tar tillbaka sin ungdom. 

“Jag har spenderat mycket av min uppväxt nästan lite som en robot. Jobbat, jobbat, jobbat. Varit väldigt rationell, uppe i huvudet. Jag känner att jag behöver ta en paus, helt enkelt.”

Oliver Edholm är inte den första techprofilen som öppnar om mental ohälsa. Både Fredrik Hjelm, grundare och vd för Voi, och Tobias Bengtsdahl, grundare av Memmo, har tidigare pratat med Breakit om extrema psykiska påfrestningar inom startup- och techsfären.    

Stress och ångest är nog vardag för de flesta entreprenörer, menar Tobias Bengtsdahl. 

Fredrik Hjelm är inne på samma spår. 

“Min erfarenhet är att alla har någon typ av utmaning med stress, ångest, utmattning, utbrändhet. Alla har det. De enda som säger att de inte har stress eller ångest är nog de som borde jobba på sig själva mest. Men det kanske är en försvarsmekanism, att man vill visa sig cool och inte är utbränd”, har Voi-grundaren sagt till Breakit. 

Tillbaka till Oliver Edholm och Depict. 

Han stannar kvar som styrelseordförande i bolaget och äger fortfarande en aktiepost. Men det operativa arbetet lämnar han helt. John Tan, som tidigare varit produktansvarig på Depict, kliver in som ny vd.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer